Home Φυσική - Διάστημα Φτιάχνοντας έναν χιονάνθρωπο στον πλανήτη Άρη

Φτιάχνοντας έναν χιονάνθρωπο στον πλανήτη Άρη

Η Νούρα Αλσαΐντ σκέφτεται συχνά πώς θα ήταν αν έφτιαχνε έναν χιονάνθρωπο στον πλανήτη Άρη.

 

Σε πολλούς το «όνειρό» της μπορεί να φαντάζει απίθανο, ακόμα κι αν το ανθρώπινο είδος καταφέρει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, όμως η Αλσαΐντ γνωρίζει μερικά πράγματα που πολλοί από εμάς αγνοούμε, αφού είναι πλανητική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και η δουλειά της βασίζεται εξ ολοκλήρου σε δεδομένα από ένα διαστημικό σκάφος της NASA σε τροχιά γύρω από τον Άρη. 

Η Αλσαΐντ ερευνά τις πολικές περιοχές του γειτονικού πλανήτη και τα παράξενα μόρια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρά του και για αυτό μπορεί να είναι σίγουροι ότι στον Άρη χιονίζει. 

Ένας χειμώνας με διπλάσια διάρκεια

Όπως ακριβώς συμβαίνει στη Γη, ο Άρης έχει εποχές και κατά τη διάρκεια του χειμώνα του, που διαρκεί διπλάσιο χρόνο από τον χειμώνα στη Γη, παγωμένοι κρύσταλλοι πέφτουν από τα νέφη του στην επιφάνεια.

 

Αυτό μπορεί να ακούγεται απίστευτο, δεδομένου ότι ο Άρης είναι γνωστός για την ξηρασία του, αλλά στην αρειανή ατμόσφαιρα, που είναι πολύ λεπτότερη από τη γήινη, κυριαρχεί διοξείδιο του άνθρακα. Στις πιο αντίξοες συνθήκες, το διοξείδιο του άνθρακα αλλάζει κατάσταση και από αέριο μετατρέπεται σε μικρούς, κυβοειδείς κρυστάλλους ξηρού πάγου, ο οποίος είναι πολύ βαρύς για να «ίπταται» στον αρειανό ουρανό, και έτσι πέφτει σαν χιόνι, σχηματίζοντας μικρούς σωρούς στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Χιόνι» διοξειδίου του άνθρακα

Το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter, το οποίο περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη για περισσότερα από 15 χρόνια, έχει καταγράψει χιόνι διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν φωτογραφίες ή βίντεο της χιονόπτωσης, παρά μόνο καταγραφές με τεχνολογία λέιζερ και παρατηρήσεις σε μήκη κύματος που είναι αόρατα στο μάτι.

Το χιόνι συσσωρεύεται, κυρίως, κοντά σε επικλινείς περιοχές, όπως είναι οι περίμετροι των κρατήρων, εξηγεί στο Atlantic o Σιλβέιν Πικέ, ερευνητής στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA που επίσης μελετά τον Άρη.

Ο ίδιος πιστεύει πως στον Κόκκινο Πλανήτη συσσωρεύεται αρκετό χιόνι, ώστε ένας υποθετικός επισκέπτης του Άρη να έχει λόγο να φορέσει χιονοπέδιλα.

 

«Το χιόνι μπορεί να είναι μια διαδικασία σε όλους τους κόσμους με ατμόσφαιρα», λέει ο Πικέ. «Το να μάθουμε πώς λειτουργεί μπορεί να μας πει αρκετά για τους πλανήτες – τι διαμορφώνει την επιφάνειά τους, πώς εξελίσσονται και πώς καταλήγουν να είναι».

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Άρης έμοιαζε περισσότερο με τη Γη πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια – ζεστός, με πραγματικές λίμνες και θάλασσες. Ίσως να χιόνιζε περισσότερο τότε, με χοντροκομμένες νιφάδες παγωμένου νερού, και αντίκτυπος εκείνων των φαινομένων μπορεί να έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στους πόλους του πλανήτη.

Πηγή: Atlantic