Home Φυσική - Διάστημα Ηλεκτρικές καταιγίδες και μονοπάτια αστεριών: Σπάνιες εικόνες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ηλεκτρικές καταιγίδες και μονοπάτια αστεριών: Σπάνιες εικόνες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τετρακόσια χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.750 χλμ/ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα, δίνοντας στους αστροναύτες τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν από μια μοναδική οπτική γωνία τον πλανήτη.

Ωστόσο η υψηλή ταχύτητα του ISS συνεπάγεται πως οι πόλεις και το γεωγραφικό ανάγλυφο της Γης «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ρυθμό, οπότε οποιαδήποτε φωτογραφία λεπτομερειών στην επιφάνεια απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις. Η ίδια κίνηση όμως καθιστά δυνατή τη λήψη φωτογραφιών όπως η παραπάνω, που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram η NASA. Η εικόνα έχει συντεθεί από πολλαπλές φωτογραφίες που τράβηξε ο αστροναύτης της NASA Don Pettit το 2012, σε ένα χρονικό διάστημα 25 λεπτών, με διαδοχικές λήψεις ανά τριάντα δευτερόλεπτα.

Οι λήψεις μακράς διάρκειας έχουν αποτυπώσει αλυσιδωτές αστραπές που απεικονίζονται ως διακριτές λάμψεις. «Εδώ φαίνεται η ιστορία μιας ηλεκτρικής καταιγίδας, τα φώτα των πόλεων που περνούν από τη Γη και τα ίχνη των άστρων» εξηγεί η NASA.

Τα «μονοπάτια» των αστεριών σχηματίζουν ευθείες γραμμές στην κατεύθυνση της τροχιάς του Σταθμού, αλλά κυκλικά τόξα αριστερά και δεξιά της τροχιάς του ISS. Η άκρη της ατμόσφαιρας παρουσιάζεται κιτρινωπή λόγω του ήλιου που θα ανατείλει σύντομα. Πάνω από αυτή τη ζώνη διακρίνεται το κοκκινωπό φως από την αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με άτομα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον ISS, ο Don Pettit τράβηξε αναρίθμητες φωτογραφίες, αναρτώντας τις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Don Pettit (@astro_pettit)

Πηγή: kathimerini.gr