Home Φυσική - Διάστημα Juice: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στον Δία

Juice: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στον Δία

Σκάφος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ΕSA που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το απόγευμα της Τετάρτης θα μελετήσει από κοντά το σύστημα του Δία και θα εξετάσει αν οι απέραντοι ωκεανοί που πιστεύεται ότι κρύβονται σε τρία φεγγάρια του θα μπορούσαν να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Το Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), η  πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, είναι ένα πολυετές, φιλόδοξο εγχείρημα κόστους 1,6 δισ. ευρώ.

Η αποστολή θα χρειαστεί οκτώ χρόνια μέχρι να φτάσει στον Δία το 2031, αφού πρώτα πραγματοποιήσει μια σειρά από κοντινά περάσματα από τη Γη, τη Σελήνη και την Αφροδίτη για να αυξήσει ταχύτητα.

Το Juice τροφοδοτείται με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 85 τετραγωνικών μέτρων (ESA)

Aρχικά το σκάφος θα εξετάσει από κοντά τρία από τους μεγάλους δορυφόρους του Δία, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρύβουν παγκόσμιους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά τους.

Καθένα από τα τρία φεγγάρια εκτιμάται ότι κρύβει στο εσωτερικό του περισσότερο νερό από ό,τι όλοι οι ωκεανοί της Γης μαζί.

Ρωγμές στην επιφάνεια της Ευρώπης σε εικόνα της αποστολής Galileo της NASA (NASA/JPL-Caltech/SETI Institute)

Οι ωκεανοί αυτοί θεωρούνται οι επικρατέστερες τοποθεσίες για την ανακάλυψη μικροβιακής ζωής εκτός της Γης.

Αφού πρώτα πραγματοποιήσει μια σειρά από κοντινά περάσματα στα τρία φεγγάρια, το Juice θα τεθεί τελικά σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματος, μεγαλύτερο από τον πλανήτη Ερμή,

Το Juice θα γίνει έτσι η πρώτη αποστολή στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης που κινείται σε τροχιά γύρω από δορυφόρο εκτός της Σελήνης.

Σύγκριση μεγέθους ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τον Γανυμήδη (NASA/JPL/DLR, Gregory H. Revera)

Ακόμα, το σκάφος θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο, την ατμόσφαιρα και τους δακτυλίους του Δία, καθώς και άλλους δορυφόρους του όπως η ηφαιστειακά ενεργή Ιώ.

Περίπου ένα χρόνο πριν την άφιξη του Juice θα φτάσει στο σύστημα του Δία μια άλλη αποστολή, το Europa Clipper της NASA, το οποίο θα εστιάσει στην Ευρώπη και θα εξετάσει τις ρωγμές στον επιφανειακό πάγο, ελπίζοντας να ανοίξει παράθυρο στον υπόγειο ωκεανό της.

Τοποθετημένο στην κορυφή ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane 5, το Juice προγραμματίζεται να εκτοξευτεί από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 15.15 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 13 Απριλίου.

Πηγή: in.gr