Ένας νέος τύπος κυμάτων υψηλής ακουστικής συχνότητας εντοπίστηκε στον Ήλιο και αψηφά τις προσδοκίες μας. Τα κύματα αυτά εμφανίζονται στην επιφάνεια του Ήλιου ως ένα σχέδιο περιστρεφόμενων στροβίλων που κινούνται αντίθετα με την περιστροφή του Ήλιου. Το μυστήριο γύρω από αυτά είναι πως κινούνται τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι προβλέπει η θεωρία, οδηγώντας τους επιστήμονες της ηλιακής φυσικής να αναθεωρήσουν πολλά, θεωρώντας πως είμαστε στο κατώφλι νέων δεδομένων στο συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης.
Αφού δεν μπορούμε να δούμε το εσωτερικό του Ήλιου, υποθέτουμε τις εσωτερικές διεργασίες του βάσει των δραστηριοτήτων στην επιφάνεια. Τα ακουστικά κύματα μάς αποκαλύπτουν πολλά, αφού παράγονται κοντά στην επιφάνεια και αντανακλώνται προς το εσωτερικό όπου ενισχύονται παράγοντας ακουστικές ταλαντώσεις.
Αναλύοντας 24 χρόνια δεδομένων, οι επιστήμονες βρήκαν ένα σταθερό σήμα το οποίο δεν είχε ανιχνευθεί έως τώρα. Τα κύματα σχημάτιζαν μία δίνη στην επιφάνεια του Ήλιου με μία αντισυμμετρία μεταξύ βόρειου και νότιου πόλου η οποία κινείται αντίστροφα από την ηλιακή περιστροφή. Το γεγονός πως τα κύματα κινούνται τρεις φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο, προβλημάτισε τους επιστήμονες. Τρεις μηχανισμοί μπορούν να επηρεάσουν τα κύματα. Ο μαγνητισμός, η βαρύτητα και η συναγωγή. Κανένας όμως δε βρίσκεται τα δεδομένα παρατήρησης.
Αν τα κύματα μπορούσαν να αποδοθούν σε οποιονδήποτε από τους τρεις μηχανισμούς, τότε θα απαντούσαμε σε μερικές από τις ανοιχτές ερωτήσεις που έχουμε. Ωστόσο τα νέα αυτά κύματα δε φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αυτών των μηχανισμών και αυτό μας ενθουσιάζει καθώς οδηγεί σε μία νέα σειρά ερωτήσεων.
Η ανακάλυψη αποκαλύπτει πως λείπουν πληροφορίες στα μοντέλα του Ήλιου μας, αλλά έχουν επιπτώσεις και στη Γη.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει υψηλής συχνότητας κύματα και στους ωκεανούς της Γης, τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι προβλέπει η θεωρία και δυσκολεύονται να τα εξηγήσουν.
Η ίδια η ύπαρξη αυτών των κυμάτων και η προέλευσή τους είναι ένα πραγματικό μυστήριο το οποίο διαφεύγει της σημερινής κατανόησης της φυσικής.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.
Από unboxholics.com