Η παρατήρηση των “παιχνιδιών” που κάνει το Βόρειο Σέλας στον ουρανό είναι μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία για οποιονδήποτε, καθώς το ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δεν είναι και τόσο συχνό.
Μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου έγιναν οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου, οι οποίοι αντίκρυσαν στον ουρανό μωβ και πράσινα φώτα, με τη μόνη διαφορά πως αυτά δεν ήταν το Aurora Borealis, όπως είναι γνωστό το Βόρειο Σέλας, αλλά ο… Steve.
Το φαινόμενο μοιάζει με σέλας, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Το σπάνιο φωτεινό θέαμα έχει προκαλέσει φέτος αρκετό θόρυβο, καθώς ο ήλιος εισέρχεται στην πιο ενεργή του περίοδο, αυξάνοντας τον αριθμό των εκθαμβωτικών φυσικών φαινομένων που εμφανίζονται στον νυχτερινό ουρανό – με τον Steve να κάνει την εμφάνισή του και σε περιοχές που συνήθως δεν εντοπίζεται, όπως για παράδειγμα σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο όμως μέχρι πριν 8 χρόνια δεν είχε όνομα, μέχρι που η Ελίζαμπεθ ΜακΝτόναλντ, διαστημική φυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, βρέθηκε στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα για ένα σεμινάριο, και είδε αυτοπροσώπως τα εντυπωσιακά φώτα στον ουρανό.
Στην πραγματικότητα, λίγοι επιστήμονες που μελετούν ενεργά το σέλας και άλλα φαινόμενα του νυχτερινού ουρανού είχαν γίνει μάρτυρες ενός Steve, το οποίο εμφανίζεται πιο κοντά στον ισημερινό από το σέλας και χαρακτηρίζεται από ένα μοβ-ροζ τόξο που συνοδεύεται από πράσινες, κάθετες λωρίδες.
Πώς πήρε το όνομά του το φαινόμενο Steve
Μετά από μία ομιλία της ΜακΝτόναλντ σε Πανεπιστήμιο της περιοχής, η ίδια συναντήθηκε με άλλα μέλη επιστημόνων αλλά και πολίτες, κυρίως φωτογράφους που είχαν απαθανατίσει το φαινόμενο.
Εκείνη την εποχή, “δεν ξέραμε ακριβώς τι ήταν”, δήλωσε η ΜακΝτόναλντ για το φαινόμενο που εμφανιζόταν στις φωτογραφίες.
Ο Νιλ Ζέλερ, ένας επιστήμονας και ειδικός σε θέματα φωτογραφίας – όπως αποκαλούνται μερικές φορές οι φωτογράφοι που κυνηγούν το Σέλας – ήταν παρών σε εκείνη τη συνάντηση.
“Άρχισα να εντοπίζω αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τόξο πρωτονίων το 2015“, δήλωσε ο Ζέλερ. “Είχε φωτογραφηθεί στο παρελθόν, αλλά δεν είχε αναγνωριστεί σωστά, και έτσι όταν συμμετείχα σε εκείνη τη συνάντηση στην παμπ Kilkenny… είχαμε ξεκινήσει μια μικρή διαφωνία σχετικά με το (αν) είχα δει ένα τόξο πρωτονίων”.
Ο δρ Έρικ Ντόνοβαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, ο οποίος βρισκόταν στην παμπ με τη ΜακΝτόναλντ εκείνη την ημέρα, διαβεβαίωσε τον Ζέλερ ότι δεν είχε δει ένα τόξο πρωτονίων, το οποίο σύμφωνα με μια εργασία που ο Ντόνοβαν συνέγραψε αργότερα είναι “υποβρύχιο, ευρύ και διάχυτο”, αλλά ένα Steve, το οποίο είναι “οπτικά φωτεινό, στενό και δομημένο”.
Τότε, ένας από τους κυνηγούς σέλας, ο Κρις Ράτζλαφ, πρότεινε να το ονομάσουν προσωρινά Steve, μέχρι να μπορέσουν να το κατανοήσουν καλύτερα.
Το όνομα δανείστηκε από το “Over the Hedge“, την ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks του 2006, στην οποία μια ομάδα ζώων τρομάζει από έναν πανύψηλο φυλλώδη θάμνο και αποφασίζει να τον αποκαλεί Steve.
Και το όνομα έμεινε. Ακόμα και όταν το φαινόμενο μπορούσε να εξηγηθεί καλύτερα. Ακόμα και όταν οι εξηγήσεις για τον Steve άρχισαν να διαμορφώνονται σε επιστημονικές εργασίες. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν εκ των υστέρων ένα ακρωνύμιο για να συνοδεύσει το όνομα Steve: Strong Thermal Emission Velocity Enhancement (ισχυρή ενίσχυση ταχύτητας θερμικής εκπομπής).
To φαινόμενο Steve:
Πηγή: news247.gr