Home Φυσική - Διάστημα Μυστηριώδη ραδιοσήματα από το Διάστημα “αναζωπυρώνουν” τις θεωρίες για ύπαρξη ζωής πέρα...

Μυστηριώδη ραδιοσήματα από το Διάστημα “αναζωπυρώνουν” τις θεωρίες για ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη

Η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη, ο οποίος φαίνεται να εκπέμπει ένα «συνεκτικό» ραδιοφωνικό κύμα, έχει ενθαρρύνει τους αστρονόμους, καθώς σύμφωνα με τους ίδους, μπορεί να βοηθήσει στην ενδεχόμενη ανακάλυψη ζωής πέρα από την Γη.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο nature astronomy, το γεγονός αυτό κίνησε την περιέργεια των επιστημόνων, καθώς το πρώτο σημάδι ζωής σε έναν πλανήτη είναι το μαγνητικό του πεδίο, καθώς αυτό αποτρέπει την ακτινοβολία.

Για παράδειγμα το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι αυτό που προστατεύει τη ζωή από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από τον Ήλιο.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές θεωρούν πως ο εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε θα μπορούσε να έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο, επομένως θα ήταν αρκετά πιθανό, να μπορεί να φιλοξενεί εξωγήινα όντα.

Οι ερευνητές Sebastian Pineda και Jackie Villadsen δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό, στο οποίο τονίζουν πως βραχώδης πλανήτης YZ Ceti εκπέμπει επαναλαμβανόμενα ραδιοφωνικά σήματα.

“Η έρευνα για δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες ή ζωή στο διάστημα και σε άλλα ηλιακά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από το να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία”, αναφέρει ο Joe Pesce, διευθυντής προγράμματος του NSF για το Εθνικό Ραδιοαστρονομικό Παρατηρητήριο.

“Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε περισσότερα”, λέει ο ίδιος.

Από News 24/7