Home Φυσική - Διάστημα NASA: Η απίστευτη στιγμή που κομμάτι του Ήλιου αποκόπτεται – Δείτε βίντεο

NASA: Η απίστευτη στιγμή που κομμάτι του Ήλιου αποκόπτεται – Δείτε βίντεο

Τη στιγμή που ένα κομμάτι του Βόρειου Πόλου του Ήλιου αποκολλάται κατέγραψε η NASA, ένα γεγονός που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά και έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Το βίντεο δείχνει ένα γιγάντιο νήμα πλάσματος ή ηλεκτρισμένο αέριο, να εκτοξεύεται από τον ήλιο, να διαχωρίζεται και στη συνέχεια να περιπλανιέται σε μια «τεράστια πολική δίνη».

Παρόλο που οι αστρονόμοι είναι αρκετά μπερδεμένοι με το συμβάν, υποθέτουν πως έχει να κάνει με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του ήλιου, που συμβαίνει μία φορά κάθε ηλιακό κύκλο (δηλαδή μία φορά στα 11 χρόνια).

Το βίντεο κοινοποιήθηκε στο Twitter από την διαστημική μετεωρολόγο Tamitha Skov, η οποία είπε ότι τραβήχτηκε από το Solar Dynamics Observatory της NASA.

«Μιλάμε για πολική δίνη! Υλικό από μια βόρεια προεξοχή του Ήλιου μόλις αποκόπηκε από το κύριο νήμα και τώρα κυκλοφορεί σε μια τεράστια πολική δίνη γύρω από τον βόρειο πόλο του άστρου μας», μοιράστηκε η Skov στο tweet .

Η NASA περιγράφει τα ηλιακά νήματα ως σύννεφα φορτισμένων σωματιδίων που «επιπλέουν» πάνω από τον ήλιο, προσδεμένα σε αυτόν με μαγνητικές δυνάμεις.

Αυτά εμφανίζονται ως επιμήκεις, ανομοιόμορφα νήματα που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του ήλιου.

Ο ηλιακός φυσικός Scott McIntosh, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Boulder του Κολοράντο, δήλωσε: «Μία φορά κάθε ηλιακό κύκλο, σχηματίζεται σε γεωγραφικό πλάτος 55 μοιρών το φαινόμενο αυτό και αρχίζει να βαδίζει μέχρι τους ηλιακούς πόλους. Είναι πολύ περίεργο. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα γύρω από αυτό. Γιατί κινείται προς τον πόλο μόνο μία φορά και μετά εξαφανίζεται και μετά επιστρέφει, ως δια μαγείας, τρία ή τέσσερα χρόνια αργότερα στην ίδια ακριβώς περιοχή;».

Ενώ οι αστρονόμοι είχαν προηγουμένως παρατηρήσει νημάτια να αποσπώνται από τον ήλιο, αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο κυκλοφορεί μέσα σε ανεμοστρόβιλο.

Πηγή: in.gr