Home Φυσική - Διάστημα NASA: To επόμενο χτύπημα αστεροειδή μπορεί να έρθει του Αγίου Βαλεντίνου

NASA: To επόμενο χτύπημα αστεροειδή μπορεί να έρθει του Αγίου Βαλεντίνου

Αν έχετε ρομαντικά σχέδια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2046, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τα ακυρώσετε.

Η NASA εκτιμά ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» για πτώση αστεροειδή που θα χαλάσει τη γιορτή της 14ης Φεβρουαρίου, 23 χρόνια από σήμερα.

Ο διαστημικός βράχος που ανακαλύφθηκε μόλις στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου έχει διάμετρο γύρω στα 50 μέτρα και θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη πόλη σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μόλις 1 στις 625, αν και το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, το οποίο επαγρυπνεί για διαστημικές απειλές, ανεβάζει το ρίσκο σε 1 στις 560.

Ο αστεροειδής 2023 DW είναι το μόνο αντικείμενο που βαθμολογείται με 1 στη δεκαβάθμια κλίμακα Τορίνο για τον υπολογισμό της επικινδυνότητας. Αυτό σημαίνει ότι «η πρόσκρουση είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν υπάρχει λόγος δημόσιας προσοχής ή ανησυχίας», εξηγεί το Κέντρο Κοντινών στη Γη Αντικειμένων, υπηρεσία του JPL.

Όλα τα άλλα αντικείμενα στη λίστα της NASA βαθμολογούνται αυτή τη στιγμή στο 0, κάτι που σημαίνει ότι «η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μηδενική, ή τουλάχιστον τόσο χαμηλή ώστε πρακτικά είναι μηδενική».

«Το αντικείμενο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό» δήλωσε στο CΝΝ ο Νταβίντ Φαρνότσια, μηχανικός πλοήγησης στο JPL στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Η εκτίμηση κινδύνου πιθανότατα θα αναθεωρηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες με τη συλλογή περισσότερων παρατηρήσεων, επισήμανε το NASA Asteroid Watch στο Twitter.

 

Ο αστεροειδής κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και χρειάζεται 271 ημέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά, κινούμενος με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Αν και απέχει αυτή τη στιγμή 18 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, τυχαίνει να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην ίδια πλευρά του ουρανού με τη Σελήνη, της οποίας το φως δυσχεραίνει τις παρατηρήσεις.

Ακόμα όμως κι αν υπάρξει τελικά υψηλός κίνδυνος πρόσκρουσης, η NASA πιθανότατα θα μπορεί να προλάβει τα χειρότερα.

Τον περυσινό Σεπτέμβριο, το αμερικανικό σκάφος DART συνετρίβη εσκεμμένα σε έναν αστεροειδή και κατάφερε να τον εκτρέψει αρκετά  από την πορεία του, ένα πείραμα που πλανητικής προστασίας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι οι ερωτευμένοι θα μπορέσουν να γιορτάσουν ανενόχλητοι.

Πηγή: in.gr