Home Φυσική - Διάστημα Νέα μαγευτική εικόνα από την κολοσσιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία...

Νέα μαγευτική εικόνα από την κολοσσιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας

Tο Event Horizon Telescope (EHT) μάς χάρισε μόλις μια ακόμη μαγευτική εικόνα της Sagittarius A* (Sgr A*), της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Η φωτογραφία αυτή δείχνει για πρώτη φορά τα στροβιλώδη μαγνητικά πεδία που την περιβάλουν με τέτοια επίπεδα λεπτομέρειας.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η εικόνα, που προβάλλεται σε πολωμένο φως, αποκαλύπτει τον προσανατολισμό και την ισχύ του μαγνητικού πεδίου της μαύρης τρύπας, παρέχοντας ενδείξεις ότι η Sgr A* μπορεί να παράγει έναν στρόβιλο υψηλής ενέργειας. Η ανακάλυψη αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δομή του μαγνητικού πεδίου της M87*, της πρώτης μαύρης τρύπας που μελετήθηκε ποτέ από το EHT, υποδηλώνοντας ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες δομές ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Ο Dr. Ziri Younsi από το University College του Λονδίνου, βασικός ερευνητής στο Event Horizon Telescope, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα ευρήματα.

“Τα μαγνητικά πεδία είναι το θεμέλιο όλων αυτών. Οτιδήποτε μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πώς αλληλεπιδρούν οι μαύρες τρύπες και τα μαγνητικά πεδία είναι απλά θεμελιώδους σημασίας για την αστροφυσική.”

Οι μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των μαγνητικών πεδίων της Sgr A* και της M87* υποδηλώνουν την πιθανότητα ύπαρξης ενός κρυμμένου στρόβιλου κοντά στον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας, ένα φαινόμενο που εδώ και καιρό εικάζεται από τους αστρονόμους λόγω στοιχείων όπως τα ‘Fermi Bubbles’. Η νέα αυτή εικόνα θα μπορούσε επίσης να ρίξει φως και σε άλλα μυστήρια του κλάδου της αστροφυσικής, όπως η επιτάχυνση των κοσμικών ακτίνων και των νετρίνων σε ακραίες ενέργειες.

Όπως και να έχει, αυτή η νέα ματιά στην Sgr A* αποτελεί μια ακόμη απόδειξη και της δύναμης του EHT, το οποίο σε περίπτωση που δε γνωρίζετε είναι ένα δίκτυο παρατηρητηρίων που λειτουργούν ως ένα ενιαίο τηλεσκόπιο. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά όπλα μας για να ξετυλίξουμε σιγά-σιγά το περίπλοκο κουβάρι της φύσης του σύμπαντος.

Πηγή: unboxholics.com