Το τηλεσκόπιο James Webb έβγαλε ακόμη ένα διαστημικό λαβράκι χάρη στα πανίσχυρα συστήματά του και έδωσε μια νέα ματιά στο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (Ring Nebula), η οποία αν μη τι άλλο καθηλώνει.
Πρόκειται για ένα νεφέλωμα που βρίσκεται στα τελευταία του στάδια και αργοπεθαίνει όπως το Southern Ring Nebula, που ήταν ένα από τα πρώτα νεφελώματα που κατέγραψε το James Webb Space Telescope. H περίφημη NIRCam (Near-Infrared Camera) του James Webb μπόρεσε να καταγράψει σε απαράμιλλη ποιότητα εικόνας και λεπτομέρεια το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα, ειδικότερα εντός του “ματιού” του.
Βρίσκεται περίπου 2.200 έτη φωτός μακριά από την Γη, αλλά αυτές οι νέες φωτογραφίες του δίνουν και μια νέα οπτική στο εμβληματικό κοσμικό νεφέλωμα, το οποίο είναι γνωστό και ως “Messier 57”. Η δεύτερη φωτογραφία που θα δείτε παρουσιάζει με διαφορετικά χρώματα το νεφέλωμα αυτό καθώς καταγράφηκε με την κάμερα MIRI του JWST (Mid-Infrared Instrument), η οποία δίνει έμφαση στα περίπου δέκα ομόκεντρα τόξα του νεφελώματος πέραν του του εξωτερικού του άκρου, τα οποία σχηματίστηκαν πιθανότατα από την αλληλεπίδραση του κεντρικού αστέρα με έναν συνοδό μικρότερης μάζας στην τροχιά του.
Δείτε σε υψηλή ανάλυση τις φωτογραφίες του Ring Nebula
“Όταν είδαμε για πρώτη φορά τις εικόνες, μείναμε άναυδοι από την ποσότητα της λεπτομέρειας σε αυτές. Ο φωτεινός δακτύλιος που δίνει στο νεφέλωμα το όνομά του αποτελείται από περίπου 20.000 μεμονωμένες μάζες πυκνού μοριακού υδρογονοαερίου, κάθε μία από τις οποίες έχει μάζα περίπου όσο η Γη”, δήλωσε ο Roger Wesson του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
“Τα πλανητικά νεφελώματα θεωρούνταν κάποτε ότι ήταν απλά, στρογγυλά αντικείμενα με ένα μόνο ετοιμοθάνατο άστρο στο κέντρο. Ονομάστηκαν έτσι λόγω της συγκεχυμένης, πλανητοειδούς εμφάνισής τους μέσα από τα μικρά τηλεσκόπια”, δήλωσε ο Wesson. “Μόλις πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, αυτό το άστρο ήταν ακόμα ένας κόκκινος γίγαντας που έχανε το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του. Σαν ένα τελευταίο αντίο, ο καυτός πυρήνας πλέον ιονίζεται, ή θερμαίνει, αυτό το αποβαλλόμενο αέριο, και το νεφέλωμα ανταποκρίνεται με την εκπομπή πολύχρωμου φωτός.”
Δείτε την παραπάνω φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση πατώντας εδώ.
Πηγή: unboxholics.com