Home Φυσική - Διάστημα Νότια Κορέα: «Τεχνητός Ήλιος» 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης

Νότια Κορέα: «Τεχνητός Ήλιος» 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (01/04) ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη διατήρηση θερμοκρασιών 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου – επτά φορές πιο θερμές από τον πυρήνα του Ήλιου – σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης.

Η πυρηνική σύντηξη επιδιώκει να αναπαράγει την αντίδραση που κάνει τον Ήλιο και άλλα αστέρια να λάμπουν, με τη συνένωση δύο ατόμων για την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας. Συχνά αναφέρεται ως το ιερό δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας για τις κλιματικές λύσεις, η σύντηξη έχει τη δυνατότητα να παρέχει απεριόριστη ενέργεια χωρίς ρύπανση από άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος επίτευξης της ενέργειας σύντηξης περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, στον οποίο οι παραλλαγές υδρογόνου θερμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για τη δημιουργία πλάσματος.

Επισημαίνεται ότι τα πλάσματα υψηλής θερμοκρασίας και πυκνότητας, στα οποία οι αντιδράσεις μπορούν να πραγματοποιούνται για μεγάλη διάρκεια, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης, όπως δήλωσε ο Si-Woo Yoon, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου KSTAR στο Κορεατικό Ινστιτούτο Ενέργειας Σύντηξης (KFE).

Η διατήρηση αυτών των υψηλών θερμοκρασιών «δεν ήταν εύκολο να αποδειχθεί λόγω της ασταθούς φύσης του πλάσματος υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε στο CNN, γι’ αυτό και το πρόσφατο ρεκόρ είναι τόσο σημαντικό.

Πώς επετεύχθη το ρεκόρ με τον «τεχνητό Ήλιο»

Το KSTAR, η ερευνητική συσκευή σύντηξης της KFE, την οποία αποκαλεί «τεχνητό Ήλιο», κατάφερε να διατηρήσει πλάσμα με θερμοκρασία 100 εκατομμυρίων βαθμών για 48 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια δοκιμών μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 30 δευτερολέπτων που είχε σημειωθεί το 2021.

Οι επιστήμονες του KFE δήλωσαν ότι κατάφεραν να παρατείνουν τον χρόνο με τη βελτίωση της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βολφραμίου αντί άνθρακα στους «εκτροπείς», οι οποίοι απορροφούν τη θερμότητα και τις ακαθαρσίες που παράγονται από την αντίδραση σύντηξης.

Ο απώτερος στόχος είναι το KSTAR να είναι σε θέση να διατηρήσει θερμοκρασίες πλάσματος 100 εκατομμυρίων βαθμών για 300 δευτερόλεπτα μέχρι το 2026, ένα «κρίσιμο σημείο» για να μπορέσει να επεκτείνει τις λειτουργίες σύντηξης, δήλωσε ο Si-Woo Yoon.

Πάντως, όσα κάνουν οι επιστήμονες στη Νότια Κορέα θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα στη νότια Γαλλία, γνωστού ως ITER, του μεγαλύτερου στον κόσμο που έχει ως στόχο να αποδείξει τη σκοπιμότητα της σύντηξης.

Οι εργασίες του KSTAR «θα βοηθήσουν σημαντικά στην έγκαιρη εξασφάλιση των προβλεπόμενων επιδόσεων στη λειτουργία του ITER και στην προώθηση της εμπορικής αξιοποίησης της ενέργειας σύντηξης», δήλωσε ο Si-Woo Yoon.