Το Hakuto-R της ιαπωνικής ispace προοριζόταν να γίνει η πρώτη επιτυχημένη προσελήνωση σκάφους από μία ιδιωτική εταιρία. Ωστόσο δεν τα κατάφερε, αφού τελικά συγκρούστηκε με την επιφάνεια της Σελήνης. Τώρα, η ανάλυση των δεδομένων ολοκληρώθηκε και βρέθηκε η αιτία της αποτυχίας.
Φαίνεται λοιπόν πως το Hakuto-R μπόρεσε να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία επιβράδυνσης πριν ακουμπήσει το σεληνιακό έδαφος. Το σκάφος ενεργοποίησε τους κινητήρες του όταν έφτασε σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων και κατάφερε να μειώσει αρκετά την ταχύτητά του σε λιγότερο από 1 μέτρο το δευτερόλεπτο.
Ωστόσο το software έκανε λάθος εκτίμηση του ύψους και θεώρησε πως το υψόμετρο ήταν μηδέν, όταν στην πραγματικότητα το σκάφος βρισκόταν ακόμα 5 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Πρακτικά θεώρησε πως προσεληνώθηκε όταν στην πραγματικότητα βρισκόταν ακόμα στον αέρα. Συνέχισε να κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα προς την επιφάνεια μέχρι που ξέμεινε από καύσιμα. Η επικοινωνία με το σκάφος δεν ήταν εφικτό να αποκατασταθεί, αλλά η ispace πιστεύει πως το σκάφος πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση και συγκρούστηκε με το έδαφος.
Τώρα όσον αφορά το λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό, η εταιρία πιστεύει πως το software μπερδεύτηκε στην εκτίμηση ύψους. Πετώντας προς το σημείο προσελήνωσης, το Hakuto-R Πέρασε πάνω από έναν μεγάλο λόφο ο οποίος διαπιστώθηκε πως ήταν η άκρη ενός κρατήρα. Οι αισθητήρες του σκάφους έδωσαν ένδειξη ύψους 3 χιλιομέτρων όταν πέρασε από το υπερυψωμένο έδαφος και αυτό μπέρδεψε το software, αφού ήταν μεγαλύτερο ύψος από το εκτιμώμενο υψόμετρο που είχε δώσει ως τιμή η ομάδα του Hakuto-R πρότερα. Έτσι, το software θεώρησε πως οι αισθητήρες έδωσαν εσφαλμένη τιμή και αγνόησε και τις επόμενες μετρήσεις υψομέτρου. Κάτι το οποίο η ispace το είχε προγραμματίσει να κάνει ως μέτρο ασφαλείας στην περίπτωση που υπήρχε κάποια δυσλειτουργία στο hardware των αισθητήρων.
Η ispace δεν το βάζει κάτω όμως και μετά την αποτυχημένη Mission 1, έχει προγραμματίσει τις Mission 2 και Mission 3 οι οποίες θα εκτοξευτούν το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.