Home Φυσική - Διάστημα O Μίμας διαθέτει ένα νεαρό ωκεανό που μεγαλώνει

O Μίμας διαθέτει ένα νεαρό ωκεανό που μεγαλώνει

Αποστολές εξερεύνησης και παρατηρήσεις με τα ολοένα και πιο ισχυρά τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες έδειξαν ότι δεν έχει μόνο η Γη στο ηλιακό μας σύστημα λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς αλλά υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους με τη διαφορά ότι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια τους. Εχει διαπιστωθεί η υποδειχθεί η παρουσία λιμνών, θαλασσών και ωκεανών στο υπέδαφος του Άρη, του Πλούτωνα, του νάνου πλανήτη Δήμητρα, της Ευρώπης (δορυφόρου του Δία), του Εγκέλαδου (δορυφόρου του Κρόνου), στον Τρίτωνα (δορυφόρο του Ποσειδώνα), στη Διώνη και στο Μίμα (δορυφόρους του Κρόνου) κ.α.

Η ύπαρξη ωκεανών όπως είναι ευνόητο δημιουργεί αισιοδοξία για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους για να τους επισκεφτούμε κάτι βέβαια που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο δεδομένου ότι οι ωκεανοί αυτοί βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη κάτω από την επιφάνεια σε πολλές περιπτώσεις κάτω από δεκάδες χλμ. πάγου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ο ωκεανός στο Μίμα είναι νεαρής ηλικίας και βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης. «Ο Μίμας φαινόταν σαν ένας απίθανος υποψήφιος για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή με την παγωμένη και βαριά επιφάνειά του που χαρακτηρίζεται από έναν γιγάντιο κρατήρα πρόσκρουσης που κάνει το μικρό φεγγάρι να μοιάζει πολύ με το Άστρο του Θανάτου από το Star Wars. Αν ο Μίμας έχει ωκεανό, αντιπροσωπεύει μια νέα κατηγορία μικρών, «κρυφών» ωκεάνιων κόσμων με επιφάνειες που δεν προδίδουν την ύπαρξη ενός ωκεανού» αναφέρει η Αλίσα Ρόντεν, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών Σάουθγουεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν επιβεβαιωθεί με επόμενες μελέτες και παρατηρήσεις η ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού στον Μίμα αυτό θα σημαίνει ότι όλοι οι μεσαίου μεγέθους δορυφόροι του Κρόνου είναι υποψήφιοι για να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα μακριά από τη Γη.

Πηγή:΅Naftemporiki.gr