Home Φυσική - Διάστημα Ο «Πλανήτης X» του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να διαθέτει 20 φεγγάρια

Ο «Πλανήτης X» του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να διαθέτει 20 φεγγάρια

Τον Ιανουάριο του 2016 δύο αστρονόμοι του φημισμένου Πανεπιστημίου Caltech στις ΗΠΑ, οι Μάικλ Μπράουν και Κόνσταντιν Μπάτιγκιν, ανακοίνωσαν πως οι τροχιές έξι διαστημικών σωμάτων που κινούνται στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ακόμη πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης αυτός που βρίσκεται πιο μακριά από τον Ποσειδώνα έχει μέγεθος τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί έκτοτε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να εντοπίσει αυτόν τον πλανήτη που έχει λάβει τις ονομασίες «Πλανήτης X» και «Πλανήτης 9» αλλά παρά το (υποτιθέμενο) μεγάλο του μέγεθος δεν έχει καταστεί εφικτός ο εντοπισμός του και οι θεωρίες τόσο για την ύπαρξη του όσο και για το τι μπορεί να βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή που δημιουργεί τα κοσμικά φαινόμενα που δημιουργούν αυτό το μυστήριο αυξάνονται.

Με δημοσίευση του στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων ArXiv o Μαν Χο Τσαν, αστρονόμος του Education University στο Χονγκ Κονγκ,  υποστηρίζει ότι ένας τρόπος για να βρούμε τον Πλανήτη X είναι να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε κάποιους δορυφόρους που πιθανώς να διαθέτει δεδομένου μάλιστα του προτεινόμενου πολύ μεγάλου μεγέθους του που ευνοεί την παρουσία δορυφόρων.

Ο Τσαν με βάση το μέγεθος του Πλανήτη X εκτιμά ότι οι βαρυτικές του δυνάμεις θα είναι τόσο ισχυρές ώστε να έχουν συλλάβει αρκετούς μεγάλους διαστημικούς βράχους μετατρέποντας τους σε δορυφόρους του. Υπολογίζει ότι ο Πλανήτης X μπορεί να διαθέτει περίπου 20 φεγγάρια καθένα εκ των οποίων θα έχει διάμετρο περίπου 100 χλμ. Ο ερευνητής υποστηρίζει επίσης ότι είναι πιθανό ο Πλανήτης Χ να επιδρά στους δορυφόρους του με τρόπο παρόμοιο που επιδρά βαρυτικά ο Δίας στην Ιό, το πιο ενεργό γεωλογικό διαστημικό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα.

Η Ιό διαθέτει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ενεργά ηφαίστεια με τις συνεχείς εκρήξεις να εκτοξεύουν υλικά σε αποστάσεις τέτοιες που είναι ορατές από τα διαστημικά τηλεσκόπια ενώ φυσικά ρέει μόνιμα λάβα στον κολασμένο δορυφόρο. Μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις της Ιούς με τον Δία είναι αυτές που προκαλούν αυτή την μόνιμη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον Τσαν η βαρυτική επίδραση του Πλανήτη X μπορεί να αυξάνει μέσω γεωατμοσφαιρικών διεργασιών τη θερμοκρασία στους δορυφόρους του και αυτοί να είναι μεν παγωμένοι κόσμοι αλλά 100 βαθμούς Κελσίου πιο θερμοί από τον πλανήτη. Εκτιμάται ότι η θερμοκρασία στον Πλανήτη X, αν φυσικά υπάρχει, θα κυμαίνεται πέριξ των μείον 271 βαθμών Κελσίου αγγίζοντας το απόλυτο μηδέν που είναι δύο βαθμούς Κελσίου πιο χαμηλά. Ο Τσαν εκτιμά ότι οι δορυφόροι του Πλανήτη Χ θα έχουν θερμοκρασία μείον 173 βαθμούς Κελσίου. Ένα πρώτο σχόλιο ειδικών στην θεωρία της ύπαρξης αυτών των δορυφόρων είναι ότι αν υπάρχουν και έχει δίκιο και στο μέγεθος τους ο Τσαν τότε είναι ένα μεγάλο ζήτημα το πώς θα εντοπιστούν όταν δεν μπορεί να εντοπιστεί ο κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτούς πλανήτης.

Naftemporiki.gr