Home Φυσική - Διάστημα Οι «μαύρες τρύπες» του Άρη (βίντεο)

Οι «μαύρες τρύπες» του Άρη (βίντεο)

Μπορεί ο Άρης να είναι μια απέραντη έρημος όμως έχει διαπιστωθεί ότι παράγονται στην επιφάνεια του ενδιαφέροντα και σε πολλές περιπτώσεις εντυπωσιακά από πολλές απόψεις γεωλογικά φαινόμενα. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία μικρών σε μέγεθος αμμόλοφων που σχηματίζονται πολλοί μαζί σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και έχουν σχεδόν τέλειο κυκλικό σχήμα. Οι εικόνες των δορυφόρων που χαρτογραφούν και μελετούν τον Άρη δείχνουν αυτούς τους αμμόλοφους με σκουρόχρωμη απόχρωση κάνοντας τους να μοιάζουν με… μίνι μαύρες τρύπες που μετακόμισαν από το Διάστημα στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η ελαφρά ασυμμετρία στους αμμόλοφους δείχνει ότι οι απότομες πλευρές τους είναι προσανατολισμένες προς το νότο. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα χρησιμοποίησαν την κάμερα υψηλής ανάλυσης Imaging Experiment (HiRise) του δορυφόρου MRO της NASA που βρίσκεται στον Άρη από το 2006 για να καταγράψουν εικόνες της επιφάνειας του και σε αυτές εμφανίστηκαν οι εντυπωσιακοί αμμόλοφοι.

πηγή φωτό NASA/JPL-Caltech/UArizona

Η μελέτη των εικόνων δείχνει ότι η άμμος πνέει στην περιοχή προς τα νότια, αν και οι άνεμοι του Άρη μπορεί να είναι μεταβλητοί. Οι εικόνες αυτές θα αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο παγετός υποχωρεί και λιώνει στην επιφάνεια του Άρη καθώς ο πλανήτης φτάνει στο τέλος της χειμερινής του σεζόν. Οι εικόνες των σκουρόχρωμων αμμόλοφων τους δείχνουν όταν δεν διαθέτουν παγετό και θα συγκριθούν με τις αντίστοιχες εικόνες τους όταν έχουν πάνω τους παγετό όπου η απόχρωση και τα γεωλογικά τους χαρακτηριστικά διαφέρουν.

Στη φωτογραφία οι αμμόλοφοι καλυμμένοι από παγετό (πηγή φωτό NASA/JPL-Caltech/UArizona)

Η καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική οργάνωση των επανδρωμένων αποστολών που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες στον Άρη. Η NASA προσανατολίζεται στην οργάνωση αυτής της ιστορικής για την ανθρωπότητα αποστολή στα μέσα της επόμενης δεκαετίας ενώ άγνωστα είναι τα σχέδια της Κίνας σε αυτό τον τομέα με πολλούς να θεωρούν ότι μπορεί να έχει ξεκινήσει την οργάνωση ενός τέτοιου ταξιδιού και να ανακοινώσει ξαφνικά όπως το συνηθίζει την υλοποίηση του. Είναι επίσης γνωστό ότι η Space X, η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη η οποία σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγιστάνα και οραματιστή θα πραγματοποιηθεί σε 5-7 χρόνια από σήμερα. Μάλιστα ο Μασκ δεν θέλει να πραγματοποιήσει απλά μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά δηλώνει ότι θα οργανώσει αποστολές αποίκησης του Άρη μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.

Naftemporiki.gr