Παρόλο που οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ αντικειμένων στο σύμπαν κάνουν κάποιον να νομίζει πως πρόκειται για ένα σύμπλεγμα απομονωμένων νησιών, τα μοντέλα μας υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός τεράστιου κοσμικού ιστού σκοτεινής ύλης η οποία συνδέει κάθε γαλαξία. Τώρα όμως, επιστήμονες εντόπισαν απευθείας τη δομή που υπάρχει στην άβυσσο του διαγαλαξιακού διαστήματος.
Πριν αυτήν την έρευνα, βλέπαμε τις δομές μέσω του ισοδύναμου μία λάμπας (κβάζαρ). Τώρα μπορούμε να τις δούμε χωρίς τη λάμπα. – Christopher Martin, αστροφυσικός του Caltech
Ο ιστός αυτός δημιουργήθηκε από τη βαρύτητα στα αρχικά στάδια του σύμπαντος και το υδρογόνο συγκεντρώνεται και ρέει σε αυτό το αραιό διαγαλαξιακό μέσο. Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό το υδρογόνο τροφοδοτεί την ανάπτυξη των γαλαξιών, παρέχοντάς τους το απαραίτητο υλικό για να δημιουργήσουν άστρα.
Ο εντοπισμός αυτού του υδρογόνου δεν είναι εύκολος, αλλά μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη του σύμπαντος καθώς και για το που μπορεί να βρίσκεται η σκοτεινή ύλη. Τα δεδομένα δείχνουν πως περίπου το 60% του υδρογόνου που σχηματίστηκε κατά το Big Bang, βρίσκεται εντός του κοσμικού ιστού.
Ο κοσμικός ιστός σκιαγραφεί την αρχιτεκτονική του σύμπαντός μας. Εκεί είναι που βρίσκεται η περισσότερη κανονική ή βαρυονική ύλη στους γαλαξίες μας και μάς δείχνει απευθείας την τοποθεσία της σκοτεινής ύλης.
Για τα εντοπίσουν τον κοσμικό ιστό, οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα όργανο, το Keck Cosmic Web Imager (KCWI) το οποίο ανιχνεύει την εκπομπή Lyman alpha, το αποτύπωμα του υδρογόνου δηλαδή όταν απορροφά και εκπέμπει ακτινοβολία. Επειδή το σύμπαν επεκτείνεται, το μήκος κύματος του φωτός σε μεγαλύτερες αποστάσεις τείνει προς το ερυθρό φάσμα, όσο πιο κόκκινη η εκπομπή, τόσο πιο μακριά βρίσκεται η πηγή φωτός. Έτσι, η ομάδα δημιούργησε ένα 3D χάρτη των εκπομπών φωτός που χρειάστηκε 10 με 12 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς.
Σε αυτό το σημείο της ιστορίας του σύμπαντος, όλα βρίσκονταν στην αρχική φάση του σχηματισμού και το αποτέλεσμα είναι η πρώτη μας ματιά στον περίπλοκο κοσμικό ιστό στα πιο σκοτεινά σημεία του σύμπαντος.
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το νέο εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να μάθουμε για τους πιο μακρινούς ιστούς και την εποχή όπου τα πρώτα άστρα και οι πρώτες μαύρες τρύπες σχηματίστηκαν.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.
Πηγή: Unboxholics.com