Το Μάρτιο του 2022, το Hubble ανακάλυψε το Earendel, το πιο μακρινό άστρο που έχουμε εντοπίσει στο σύμπαν. Τώρα, το James Webb Space Telescope έριξε και αυτό μία…ματιά στο άστρο, αποκαλύπτοντας περισσότερες πληροφορίες για αυτό.
Το Earendel είναι ένα τεράστιο άστρο τύπου Β. Είναι δύο φορές πιο καυτό και ένα εκατομμύριο φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο μας. Οι αστρονόμοι υποπτεύονται πως διαθέτει και ένα ακόμα άστρο κοντά του, αλλά είναι τόσο κοντά που λόγω των 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός που μας χωρίζουν, είναι δύσκολο να ξεχωριστούν. Ωστόσο το φάσμα φωτός του άστρου υποδεικνύει πως υπάρχει και κάτι ακόμα.
Το φως που βλέπουμε από το Earendel προήλθε μόλις 900 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Το φαινόμενο του βαρυτικού φακού που μας επέτρεψε να δούμε το άστρο, το μεγέθυνε κατά 4.000 φορές.
Οι αστρονόμοι θέλουν να μάθουν τώρα αν το Earendel ανήκει στην πρώτη γενιά άστρων που έλαμψαν ποτέ στην ιστορία του σύμπαντος. Μία φασματοσκοπική ανάλυση θα αποκαλύψει αν η χημική του σύνθεση είναι κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Αν ανήκει στη δεύτερη γενιά, τότε η ανάλυση θα εμφανίσει και άλλα, βαρύτερα στοιχεία.
Το “ιερό δισκοπότηρο” των αστρονόμων είναι να ανακαλύψουν το πρώτο άστρο του σύμπαντος. Τέτοιου είδους άστρα μπορεί να εμφανίστηκαν μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως θα είναι τεράστια και εξαιρετικά φωτεινά. Καθώς εμφανίστηκαν μέσα στο τότε σκοτεινό σύμπαν, θέρμαναν και ιόνισαν τα αέρια γύρω τους. Καθώς εξελίχθηκαν και πέθαναν, παρήγαγαν βαρύτερα χημικά στοιχεία στους πυρήνες τους. Αυτά τα στοιχεία εξαπλώθηκαν στο σύμπαν, βάζοντας το σπόρο για τη νέα γενιά άστρων και εντέλει τους πλανήτες.
Πηγή: unboxholics.com