Home Φυσική - Διάστημα Η πιο “πεινασμένη“ μαύρη τρύπα τρώει έναν Ήλιο κάθε μέρα

Η πιο “πεινασμένη“ μαύρη τρύπα τρώει έναν Ήλιο κάθε μέρα

Μία τεράστια μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε κέρδισε επάξια τον τίτλο της πιο…πεινασμένης, αφού καταπίνει κάθε μέρα έναν Ήλιο σε αέρια και σκόνη, ενώ η μάζα της έχει φτάσει ήδη τους 17 δισεκατομμύρια Ήλιους. Η ανάπτυξή της είναι τόσο γρήγορη που βρίσκεται ήδη στο ανώτατο όριο της ύλης που μπορεί να καταναλώσει.

Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία J0529-4351 και αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο για τους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν πώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται οι ακραίες μαύρες τρύπες.

Οι μικρότερες μαύρες τρύπες με μερικές δεκάδες ηλιακές μάζες, γνωρίζουμε πως σχηματίζονται από την κατάρρευση των πυρήνων μεγάλων αστέρων και μεγαλώνουν μέσω συγκρούσεων με άλλες αντίστοιχες μαύρες τρύπες. Ωστόσο οι τεράστιες μαύρες τρύπες αποτελούν μυστήριο καθώς είναι πολύ μεγάλες για να είναι αποδοτικός αυτός ο σχηματισμός, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της ιστορίας του σύμπαντος.

Ο γαλαξίας J0529-4351 δημιουργήθηκε 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς έγινε τόσο μεγάλη η μαύρη τρύπα. Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο ρυθμό που καταναλώνει την ύλη. Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως η μαύρη τρύπα μεγαλώνει με ρυθμό 370 ηλιακών μαζών το χρόνο και έχει φτάσει το λεγόμενο όριο Eddington, το ανώτατο όριο δηλαδή που μπορεί να τραφεί μία μαύρη τρύπα και να παραμείνει σταθερή.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε για αυτήν τη μαύρη τρύπα και οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο Atacama στη Χιλή για να ρίξουν μία πιο κοντινή ματιά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.