Home Φυσική - Διάστημα Πλανήτης Αρης: Ηταν πάντα Κόκκινος; – Πώς έγινε εχθρικός για ζωή –...

Πλανήτης Αρης: Ηταν πάντα Κόκκινος; – Πώς έγινε εχθρικός για ζωή – Τι δείχνει νέα έρευνα

Dark, narrow, 100 meter-long streaks on Mars inferred to have been formed by contemporary flowing water are seen in an image produced by NASA, the Jet Propulsion Laboratory (JPL) and the University of Arizona. Scientists have found the first evidence that briny water may flow on the surface of Mars during the planet's summer months, a paper published on Monday showed. NASA/JPL/University of Arizona/Handout THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Νέα στοιχεία για τον υγρό πυρήνα στο κέντρο του Άρη αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», συμβάλλοντας στην κατανόηση του σχηματισμού και της εξέλιξης του πλανήτη.

Η διεθνής διεπιστημονική ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το ρομποτικό διαστημικό σκάφος InSight της NASA, που σχεδιάστηκε για να εξερευνήσει το εσωτερικό του Άρη. Ο ρομποτικός προσεδαφιστής InSight ανέπτυξε ένα ευρυζωνικό σεισμόμετρο στην επιφάνεια του Άρη το 2018 επιτρέποντας την ανίχνευση σεισμικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών του Άρη και των προσκρούσεων μετεωριτών.

Φωτ.: ESA/ATG / REUTERS

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις δύο σεισμικών γεγονότων που βρίσκονταν στο αντίθετο ημισφαίριο από το σεισμόμετρο για να μετρήσουν τους χρόνους διαδρομής των σεισμικών κυμάτων που πέρασαν μέσα από τον πυρήνα σε σχέση με τα σεισμικά κύματα που παρέμειναν στον μανδύα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις μετρήσεις για να δημιουργήσουν μοντέλα που περιγράφουν τις φυσικές ιδιότητες του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του και της ταχύτητας των ελαστικών κυμάτων.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αποκάλυψε τις πρώτες ανιχνεύσεις σεισμικών κυμάτων που ταξιδεύουν στον πυρήνα του Άρη και οι μετρήσεις αυτής της ενέργειας έδειξαν ότι ο υγρός πυρήνας του πλανήτη είναι ελαφρώς πυκνότερος και μικρότερος από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα και αποτελείται από ένα μείγμα σιδήρου και πολλών άλλων στοιχείων, όπως μιας μεγάλης ποσότητας θείου και μικρότερων ποσοτήτων οξυγόνου, άνθρακα και υδρογόνου.

Το σεισμόμετρο της αποστολής InSight που αν και επικαλύφθηκε από σκόνη του Άρη κατάφερε να καταγράψει σεισμικά γεγονότα από την άλλη πλευρά του πλανήτη. Την εικόνα κατέγραψε το ρομποτικό σκάφος InSight. / Φωτ.: NASA/JPL-Caltech

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζέσικα Ίρβινγκ, λέκτορας Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «τα νέα αποτελέσματα είναι σημαντικά για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο σχηματισμός και η εξέλιξη του Άρη διαφέρουν από εκείνα της Γης. Οι νέες θεωρίες σχετικά με τις συνθήκες σχηματισμού και τα δομικά στοιχεία του κόκκινου πλανήτη θα πρέπει να είναι σε θέση να ταιριάζουν με τις φυσικές ιδιότητες του πυρήνα, όπως αποκαλύπτονται από αυτή τη νέα μελέτη».

Η εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα ελαφρών στοιχείων που υπάρχουν στο εσωτερικό στρώμα του Άρη διαφέρει έντονα από το συγκριτικά μικρότερο ποσοστό βάρους ελαφρών στοιχείων στον πυρήνα της Γης, υποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας του Άρη είναι πολύ λιγότερο πυκνός και περισσότερο συμπιεζόμενος από τον πυρήνα της Γης.

 

«Η μοναδικότητα του πυρήνα της Γης της επιτρέπει να δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από τους ηλιακούς ανέμους βοηθώντας να διατηρούμε το νερό. Ο πυρήνας του Άρη δεν δημιουργεί αυτή την προστατευτική ασπίδα και έτσι οι συνθήκες στην επιφάνεια του πλανήτη είναι εχθρικές για τη ζωή», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του συνεργαζόμενου στην έρευνα Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Νίκολας Σμερ.

Παρόλο που ο Άρης δεν έχει σήμερα μαγνητικό πεδίο, οι επιστήμονες υποθέτουν από τα ίχνη μαγνητισμού που παραμένουν στον φλοιό του Άρη ότι κάποτε υπήρχε μια μαγνητική θωράκιση παρόμοια με το γήινο πεδίο που δημιουργείται στον πυρήνα της Γης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο Άρης εξελίχθηκε σταδιακά στις σημερινές του συνθήκες, μετατρεπόμενος από έναν πλανήτη με δυνητικά κατοικήσιμο περιβάλλον σε ένα απίστευτα εχθρικό περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ