Home Φυσική - Διάστημα Προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς αναζητούν οι επιστήμονες στο κέντρο του γαλαξία μας

Προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς αναζητούν οι επιστήμονες στο κέντρο του γαλαξία μας

Την ώρα που η επιτροπή ειδικών της NASA ζητά πιο λεπτομερή και εμπεριστατωμένα στοιχεία για περιπτώσεις άγνωστης ταυτότητας αντικειμένων ώστε να αποφανθεί για το αν έχουμε να κάνουμε με UFO ή κάτι άλλο ερευνητική ομάδα αποφάσισε να ερευνήσει μια περιοχή με πυκνή παρουσία άστρων στο κέντρο του γαλαξία μας αναζητώντας τα ίχνη κάποιου τεχνολογικά προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού.

Οι προσπάθειες για την ανίχνευση μιας «τεχνολογικής υπογραφής» κάποιου εξωγήινου πολιτισμού είχαν επικεντρωθεί μέχρι σήμερα σε έναν τύπο ραδιοφωνικού σήματος στενής ζώνης (narrow band) συγκεντρωμένο σε περιορισμένο εύρος συχνοτήτων ή σε μεμονωμένες ασυνήθιστες εκπομπές συχνοτήτων. Η νέα έρευνα εστιάζει σε έναν διαφορετικό τύπο σήματος που ίσως χρησιμοποιούν κάποιοι νοήμονες εξωγήινοι για να επικοινωνήσουν στις τεράστιες αποστάσεις του διαστρικού χώρου.

Αυτά τα παλμικά σήματα ευρείας ζώνης τα οποία παρακολουθεί η ερευνητική ομάδα διαθέτουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα – μια σειρά παλμών που επαναλαμβάνονται κάθε 11 έως 100 δευτερόλεπτα και διασκορπίζονται σε μερικά kilohertz, παρόμοια με τους παλμούς που χρησιμοποιούνται στη μετάδοση ραντάρ. Η αναζήτηση περιλαμβάνει ένα εύρος συχνοτήτων που καλύπτει λίγο λιγότερο από το ένα δέκατο του πλάτους ενός μέσου ραδιοφωνικού σταθμού FM.

«Τα σήματα που αναζητούντσι στην εργασία μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φάροι που θέλουν να πουν σε όποιον τους εντοπίσει ‘είμαστε εδώ από άλλους κόσμους’. Οι εξωγήινοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν τέτοιους φάρους για επικοινωνίες σε όλο τον γαλαξία μας και ο πυρήνας του γαλαξία μας είναι ιδανικά τοποθετημένος για μια τέτοια μετάδοση. Μπορεί κανείς να φανταστεί εξωγήινους που χρησιμοποιούν τέτοιες μεταδόσεις με την ταχύτητα του φωτός για να επικοινωνήσουν βασικά γεγονότα, όπως οι προετοιμασίες για τη διαστρική μετανάστευση πριν από τον εκρηκτικό θάνατο ενός τεράστιου άστρου», δήλωσε ο Ακσχέι Σουρές, μεταπτυχιακός φοιτητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει την προσπάθεια της στην επιθεώρηση «Astronomical Journal».

Το ερευνητικό πρόγραμμα ονομάζεται Breakthrough Listen Investigation for Periodic Spectral Signals (BLIPSS) και εκτός το Cornell συμμετέχει στην έρευνα και το Ινστίτουτο Αναζήτησης Εξωγήινης Ζωής SETI.

Πηγή: Naftemporiki.gr