Home Φυσική - Διάστημα Η Σερβία συμμαχεί με την Κίνα για τη βάση της Σελήνης

Η Σερβία συμμαχεί με την Κίνα για τη βάση της Σελήνης

Το Υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογικής Εξέλιξης και Καινοτομίας της Σερβίας υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη διαστημική υπηρεσία CNSA της Κίνας, για το διεθνή σεληνιακό σταθμό ILRS. Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Xi Jinping στη Σερβία, ανακοινώνοντας επίσης και συνεργασία στους τομείς της καινοτομίας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Η Κίνα οραματίζεται μία μόνιμη διεθνή βάση στη Σελήνη μέσα στη δεκαετία του 2030, ενώ σκοπεύει να στείλει ταϊκοναύτες στο φυσικό μας δορυφόρο πριν το 2030.

 

Δύο κινεζικές αποστολές, οι Chang’e-7 και 8 θα εκτοξευτούν το 2026 για να δοκιμαστούν τεχνολογίες χρήσης πόρων της Σελήνης και θα προσεδαφιστούν στο νότιο πόλο της.

Ο σκοπός της βάσης ILRS θα είναι επιστημονικός και μηχανικός. Εκεί θα πραγματοποιηθούν διαφόρων ειδών πειράματα. Αυτήν την εβδομάδα η Ρωσία ανακοίνωσε πως αναπτύσσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για τον ILRS.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα συμμετέχει η Σερβία στον ILRS, ωστόσο η Κίνα θα δημιουργήσει τον ILRSCO, έναν οργανισμό ο οποίος θα διαχειρίζεται και θα επιβλέπει το project. Η Σερβία γίνεται η 11η χώρα που θα συμμετέχει στον ILRS, μετά τις υπογραφές της Νικαράγουα και της Ταϊλάνδης τον Απρίλιο. Πέρα από τη Ρωσία που είναι αρχικό μέλος από το 2021, το 2023 υπέγραψαν και οι Βενεζουέλα, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Νότια Αφρική και Αίγυπτος.