Home Φυσική - Διάστημα SETI: Διαπλανητική άσκηση ετοιμότητας για τη λήψη «εξωγήινου σήματος»

SETI: Διαπλανητική άσκηση ετοιμότητας για τη λήψη «εξωγήινου σήματος»

Σε μια ασυνήθιστη άσκηση ετοιμότητας για ενδεχόμενη επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς, ευρωπαϊκό σκάφος που βρίσκεται στον Άρη θα μεταδώσει την Τετάρτη ένα μυστικό μήνυμα που θα καταγραφεί από ραδιοτηλεσκόπια στη Γη και θα τεθεί στη διάθεση του κοινού για αποκωδικοποίηση.

Το πείραμα A Sign in Space («Σημάδι στο Διάστημα») διοργανώνεται από το ινστιτούτο SETI που αφουγκράζεται τον ουρανό με ραδιοτηλεσκόπια σε μια πολυετή προσπάθεια για τη ανίχνευση ύποπτων σημάτων.

«Ένα μήνυμα εξωγήινου πολιτισμού θα ήταν μια βαθιά μετασχηματιστική εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα» σχολίασε η Ντανιέλα ντε Πάουλις, η καλλιτέχνης του SETI που συνέθεσε και κωδικοποίησε το μήνυμα. «Το Sign in Space προσφέρει την ανεπανάληπτη ευκαιρία για να προετοιμαστούμε πρακτικά για αυτό το σενάριο μέσω μιας παγκόσμιας συνεργασίας» δήλωσε σε ανακοίνωση του SETI.

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος ExoMars Orbiter που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Άρη θα μεταδώσει το σήμα στις 22.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 24 Μαΐου. Ακριβώς 16 λεπτά αργότερα, το σήμα θα φτάσει στη Γη και θα καταγραφεί από τρία μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Όσοι ενδιαφέρονται να δουν και να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα μπορούν να συνδεθούν σε ειδικό διακομιστή που δημιουργήθηκε στο Discord, καθώς και στον δικτυακό τόπο του Sign In Space.

«Το πείραμα είναι μια ευκαιρία να πληροφορηθεί ο κόσμος πώς η κοινότητα του SETI, με όλη τη διαφορετικότητα που φιλοξενεί, θα εργαστεί για τη λήψη, την επεξεργασία και κατανόηση του νοήματος ενός πιθανού εξωγήινου σήματος» δήλωσε ο Ουάελ Φάρα, αστρονόμος του ινστιτούτου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση του πειράματατος εδώ ή στο παρακάτω κουτί.

Πηγή: in.gr