Home Φυσική - Διάστημα Σημάδια εξωγήινης ζωής; Επιστήμονες εντόπισαν 8 μυστηριώδη ραδιοσήματα

Σημάδια εξωγήινης ζωής; Επιστήμονες εντόπισαν 8 μυστηριώδη ραδιοσήματα

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν οκτώ “ύποπτα” ραδιοσήματα που, όπως λένε, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις “τεχνολογικής ζωής πέραν της Γης” και όλα αυτά χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν και είναι ικανός να βρει τον “ψύλλο στα άχυρα”.

Μια ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον φοιτητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Peter Ma, ανέπτυξε αυτόν τον νέο ΑΙ αλγόριθμο που τους βοήθησε να εντοπίσουν τα σήματα κατά τη διάρκεια εξέτασης 820 αστέρων στο τηλεσκόπιο Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνιας. Η αναζήτηση μάλιστα έγινε μια περιοχή που προηγουμένως δεν είχε καμία πιθανή εξωγήινη δραστηριότητα.

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί την μηχανική εκμάθηση για να διακρίνει μεταξύ των σημάτων που προκαλούνται από τον άνθρωπο -όπως αυτά από τους δορυφόρους GPS και τα κινητά τηλέφωνα- και των πιθανών εξωγήινων. Λόγω παρεμβολών, τα οκτώ ύποπτα σήματα δεν είχαν ληφθεί υπόψιν σε προηγούμενες παρατηρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο τηλεσκόπιο Green Bank.

Πρέπει να διακρίνουμε τα συναρπαστικά ραδιοσήματα στο διάστημα από τα αδιάφορα ραδιοσήματα από τη Γη“, δήλωσε ο Ma στη μελέτη του, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy στα τέλη του περασμένου μήνα. Εξήγησε επίσης ότι ενώ τα οκτώ σήματα δεν αποτελούν οριστική απόδειξη ζωής πέρα από τη Γη, η ανεξήγητη φύση τους τροφοδοτεί τις θεωρίες περί εξωγήινης δραστηριότητας.

Μια λαμπρή σύμπραξη αστρονόμων από το Ινστιτούτο SETI, το Breakthrough Listen και άλλα ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου, μαζί με τον Peter Ma, ανέπτυξαν αυτόν τον εξελιγμένο αλγόριθμο ΑΙ που μπορεί να ψάχνει τον ψύλλο στα άχυρα των ραδιοκυμάτων

Τα οκτώ σήματα φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση Νο.5 από τη συλλογή των 820 αστέρων, τα οποία κυμαίνονται σε απόσταση 30 μέχρι 90 έτη φωτός μακριά. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι εξωγήινα, δεν παύει να είναι ενδιαφέροντα. Τα σήματα μοιάζουν με αυτό που οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα έμοιαζε ένα εξωγήινο σήμα.

Πρώτον, ήταν στενής ζώνης πράγμα που υποδηλώνει ότι έρχεται από εξωγήινη πηγή, διότι τα σήματα που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα τείνουν να είναι ευρείας ζώνης.

Δεύτερον είχαν τη λεγόμενη “κλίση”, κάτι που σημαίνει ότι η προέλευσή τους είχε κάποια σχετική επιτάχυνση με τις κεραίες μας, οπότε δεν θα μπορούσε να προέρχεται από τη Γη. Και τέλος, εμφανίστηκαν σε παρατηρήσεις με πηγή ON και όχι με πηγή OFF, ενώ οι ανθρώπινες ραδιοπαρεμβολές εμφανίζονται συνήθως και στις δύο περιπτώσεις λόγω του ότι η πηγή βρίσκεται κοντά.

Ο Ma ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να εξετάσει περισσότερα αστέρια και μεγαλύτερη έκταση του διαστήματος. Στόχος του είναι τελικά να επεκτείνει την προσπάθεια ώστε να εξετάσει ένα εκατομμύριο αστέρια μέσω του τηλεσκοπίου MeerKAT, που βρίσκεται στη Νότια Αφρική.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Πιστεύουμε ότι έργα όπως αυτό θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακαλύψεις στη μεγάλη μας προσπάθεια να απαντήσουμε στο ερώτημα “Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;” 

Πηγή: unboxholics.com