Η Βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επενδύσει στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας προερχόμενη από μια εγκατάσταση έξω από τα σύνορα του πλανήτη μας. Ο υπουργός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βρετανίας, Τζόρτζ Φρίμαν, εξετάζει προτάσεις και σχέδια δημιουργίας ενός διαστημικού φωτοβολταϊκού συστήματος που θα λειτουργεί απρόσκοπτα καθόλη της διάρκεια του 24ωρου όλο τον χρόνο. Στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας παρόμοια με αυτή που παράγει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση το εργοστάσιο αυτό θα κατασκευαστεί από ρομπότ και το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι πολλές δεκάδες δισ. δολάρια. Ένα από αυτά τα σχέδια έχει καταθέσει η βρετανική εταιρεία Space Solar Ltd και όπως έγινε γνωστό η εταιρεία δέχτηκε χρηματοδότηση τεσσάρων εκατ. ευρώ για να προχωρήσει τον σχεδιασμό του συστήματος της. Το ενδιαφέρον στην είδηση αυτή είναι εκτός από την βρετανική κυβέρνηση στην χρηματοδότηση συμμετέχει και η Σαουδική Αραβία η οποία αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Βρετανία για τη δημιουργία ενός διαστημικού ηλιακού πάρκου.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας σχετίζεται με την υπό κατασκευή φουτουριστική πόλη Neom που κατασκευάζει η αραβική χώρα στη μέση της ερήμου. Πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει στόχο τη κατασκευή μιας πόλης που θα παρέχει υψηλού επιπέδου διαβίωση στους κατοίκους της και εκτός των άλλων θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με απλά λόγια η λειτουργία της πόλης θα βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είναι ευνόητο ένα διαστημικό ηλιακό πάρκο θα μπορούσε να αποτελέσει μια σταθερή πηγή ενέργειας για την πόλη.
Οι σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα έχουν διατυπώσει την άποψη ότι αν το φωτοβολταϊκό σύστημα ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζεται μέχρι το 2040 το εγχείρημα θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να ξεκινήσει η ηλεκτροδότηση της χώρας από το Διάστημα.