Home Φυσική - Διάστημα To James Webb πιστοποιεί τη διαστημική καταγωγή του νερού (βίντεο)

To James Webb πιστοποιεί τη διαστημική καταγωγή του νερού (βίντεο)

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη που έκανε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb σε ένα σπάνιο κομήτη που κινείται στη κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Το τηλεσκόπιο κατάφερε να εντοπίσει το αέριο που παράγεται από την κίνηση του κομήτη που ονομάζεται Comet 238P/Read και συνοδεύει το διαστημικό βράχο.

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται με άμεσο τρόπο η παρουσία αερίου σε κάποιο σώμα στη κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος και δεύτερον επειδή το αέριο αυτό αποτελείται από υδρατμούς. Το εύρημα είναι σημαντικό καθώς δείχνει ότι το νερό στο πρώιμο ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να είχε διατηρηθεί ως πάγος στην κύρια ζώνη των αστεροειδών και έτσι ενισχύεται η θεωρία για τη διαστημική καταγωγή του νερού της Γης.

Η προέλευση του νερού που υπάρχει στη Γη αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο ερευνών με την επιστημονική κοινότητα να μην έχει συμφωνήσει ακόμη για το πώς και που δημιουργήθηκε με διάφορες θεωρίες να έχουν κάνει την εμφάνιση τους και με νέες μελέτες να κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους στηρίζοντας τη μια ή την άλλη θεωρία ή προσθέτοντας σε αυτές νέα στοιχεία. Η θεωρία που αποδέχεται η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας για την καταγωγή του νερού του πλανήτη μας είναι αυτή της μεταφοράς του με αστεροειδείς και κομήτες που βομβάρδιζαν τη Γη την πρώτη περίοδο της ύπαρξης της.

Στο παρελθόν, έχουμε δει αντικείμενα στην κύρια ζώνη με όλα τα χαρακτηριστικά των κομητών, αλλά μόνο με αυτά τα ακριβή φασματικά δεδομένα από το James Webb μπορούμε να πούμε ‘ναι’, είναι σίγουρα ο πάγος του νερού που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο. Με τις παρατηρήσεις του James Webb στον Comet Read, μπορούμε τώρα να αποδείξουμε ότι ο πάγος νερού από το πρώιμο ηλιακό σύστημα μπορεί να διατηρηθεί στη ζώνη των αστεροειδών» ” δήλωσε ο Μάικλ Κέλ,  αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ένα δεύτερο εύρημα της μελέτης είναι η απουσία διοξειδίου του άνθρακα γύρω από τον Comet 238P/Read γεγονός εξίσου αν όχι πιο ενδιαφέρον από την παρουσία του νερού σύμφωνα με τους ερευνητές. Το διοξείδιο του άνθρακα θεωρείται ότι αποτελεί ως και το 10% της ύλης που «εκμπέμπεται» από κομήτες. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο Comet 238P/Read μπορεί να έχει έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα. Πρώτον, ο κομήτης μπορεί να είχε διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του, το οποίο έχασε εξαιτίας της θέρμανσης του από τον Ήλιο. «Το να βρίσκεσαι στη ζώνη των αστεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να το κάνει — το διοξείδιο του άνθρακα εξατμίζεται πιο εύκολα από τον πάγο του νερού και θα μπορούσε να διεισδύσει σε δισεκατομμύρια χρόνια», λέει ο Κέλι. Η εναλλακτική θεωρία για την έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα είναι ότι αυτός ο κομήτης της κύριας ζώνης μπορεί να έχει σχηματιστεί σε μια περιοχή του ηλιακού συστήματος όπου δεν υπήρχε διοξείδιο του άνθρακα.

Πηγή: Naftemporiki.gr