Home Τεχνολογία Το πρώτο πρόστιμο παγκοσμίως για διαστημικά σκουπίδια

Το πρώτο πρόστιμο παγκοσμίως για διαστημικά σκουπίδια

Σε εταιρεία που δεν μετακίνησε σε ασφαλή τροχιά τον δορυφόρο της επέβαλε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το πρώτο πρόστιμο στην ιστορία για διαστημικά σκουπίδια.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) επέβαλε, συγκεκριμένα, πρόστιμο 150.000 δολαρίων στην Dish Network, γιατί δεν μετέφερε έναν παλιό δορυφόρο αρκετά μακριά από άλλους δορυφόρους.

Η εταιρεία, όπως σημειώνει το BBC, παραδέχθηκε την ευθύνη για τον δορυφόρο EchoStar-7 και συμφώνησε με την FCC σε ένα «σχέδιο συμμόρφωσης».

Το πρόστιμο των 150.000 δολαρίων αντιπροσωπεύει, πάντως, ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων της Dish, τα οποία ήταν 16,7 δισ. δολάρια το 2022.

Ο EchoStar-7 της Dish, ο οποίος εκτοξεύθηκε το 2002, βρισκόταν σε γεωστατική τροχιά, δηλαδή τροχιά που του επιτρέπει να είναι συνέχεια πάνω από το ίδιο σημείο της Γης. Οι τροχιές αυτές ξεκινούν από τα 36.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η Dish επρόκειτο να μετακινήσει τον δορυφόρο κατά περίπου 300 χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Γη, αλλά στο τέλος της ζωής του, το 2022, τον είχε μετακινήσει μόνο κατά 122 χιλιόμετρα αφού έχασε καύσιμα.

Τα διαστημικά «σκουπίδια» είναι κομμάτια από δορυφόρους ή πυραύλους που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Κατά κανόνα καταγράφονται και είναι σε τροχιές που είναι εκ των προτέρων γνωστές. Είναι πάντως επικίνδυνα για ενεργούς δορυφόρους ακόμη και αν αν έχουν μέγεθος λίγων εκατοστών.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί στο διάστημα από τον πρώτο το 1957. Πάνω από τους μισούς είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Η Nasa αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 25.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών με μέγεθος άνω των 10 εκατοστών.