Home Φυσική - Διάστημα To βασίλειο των αμόλλοφων του Αρη (βίντεο)

To βασίλειο των αμόλλοφων του Αρη (βίντεο)

Αυτή η νέα εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA από τον Άρη δείχνει μια σειρά από αμμόλοφους στην επιφάνεια του πλανήτη. Οι αμμόλoφοι που μοιάζουν με λακούβες ονομάζονται barchan και από το σχήμα τους οι επιστήμονες εικάζουν ότι έχουν αντίθετη φορά στον άνεμο.

Ο άλλος τύπος αμμόλοφων που είναι μακριές και γραμμικές ονομάζονται αμμοθίνες. Αυτοί οι δύο τύποι αμμόλοφων δείχνουν ο καθένας την κατεύθυνση του ανέμου με διαφορετικούς τρόπους: οι barchan έχουν απότομη κλίση και τελικό σχήμα που μοιάζει με μισοφέγγαρο ενώ οι γραμμικοί αμμόλοφοι εκτείνονται κατά μήκος της κύριας κατεύθυνσης του ανέμου.

Οι γραμμικοί αμμόλοφοι, ωστόσο, συνήθως υποδεικνύουν ένα καθεστώς ανέμου με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς επικρατούντες ανέμους, οι οποίοι απλώνουν την άμμο κατά μήκος της μέσης κατεύθυνσής τους. Σε πολλά σημεία αυτής της εικόνας διακρίνονται αμμόλοφοι barchan να μετατρέπονται σε γραμμικούς αμμόλοφους.

Γίνεται συνεχής καταγραφή των αμμόλοφων που δημιουργούνται στον Άρη και έχει διαπιστωθεί ότι εκτός από τους barchan και τις αμμοθίνες υπάρχουν και άλλοι τύποι αμμόλοφων που δημιουργούνται στον Άρη και στο σχήμα και τη δυναμική τους παίζουν ρόλο οι τοπικοί παράγοντες.

Έχουν εντοπιστεί για παράδειγμα, μικροί σε μέγεθος αμμόλοφοι που σχηματίζονται πολλοί μαζί σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και έχουν σχεδόν τέλειο κυκλικό σχήμα. Οι εικόνες των δορυφόρων που χαρτογραφούν και μελετούν τον Άρη δείχνουν αυτούς τους αμμόλοφους με σκουρόχρωμη απόχρωση κάνοντας τους να μοιάζουν με… μίνι μαύρες τρύπες που μετακόμισαν από το Διάστημα στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική οργάνωση των επανδρωμένων αποστολών που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες στον Κόκκινο Πλανήτη εντός της προσεχούς δεκαετίας.

Πηγή: Naftemporiki.gr