Home Φυσική - Διάστημα Βρέθηκε απάντηση για την ανεξήγητη επιτάχυνση του μυστηριώδους Oumuamua

Βρέθηκε απάντηση για την ανεξήγητη επιτάχυνση του μυστηριώδους Oumuamua

Η εμφάνιση του Oumuamua στο Ηλιακό μας σύστημα το 2017 προβλημάτισε τους επιστήμονες, αφού εκ πρώτης όψεως δεν είχε μία τυπική συμπεριφορά ενός κομήτη. Στην πραγματικότητα, είδαμε για πρώτη φορά ένα αντικείμενο που προήλθε εκτός Ηλιακού συστήματος με τα τηλεσκόπιά μας. Το σχήμα πούρου 400 μέτρων ήταν ακόμα μία πηγή προβληματισμού, αφού δεν υπάρχει άλλος κομήτης ή αστεροειδής στο Ηλιακό σύστημα με αυτό το σχήμα. Η τροχιά του ήταν επίσης ανεξήγητη, αφού δεν μπορούσε να εξηγηθεί μόνο με τη βαρύτητα. Αυτά τα μυστήρια οδήγησαν σε εικασίες πως πρόκειται ακόμα και για εξωγήινο σκάφος.

Τώρα όμως, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του University of California, Berkeley και του Cornell University, η κίνηση του Oumuamua έχει μία απολύτως φυσική εξήγηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέρα από τις βαρυτικές δυνάμεις, την τροχιά του καθόρισε και η απώλεια μοριακού αέριου υδρογόνου.

Οι επιστήμονες τείνουν να συμφωνήσουν στο γεγονός πως ο Oumuamua είναι ένα κομμάτι ενός πλανήτη που βρισκόταν ακόμα υπό τη διαδικασία του σχηματισμού του, όταν συγκρούστηκε με ένα άλλο αντικείμενο, εκτοξεύοντάς το εντελώς εκτός του αστρικού συστήματός του.

Το μοριακό υδρογόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί στο διάστημα, αφού δεν εκπέμπει ούτε αντανακλά το φως. Έτσι, δεν μπορούμε να δούμε στο αντικείμενο τα αέρια που χάνει, όπως βλέπουμε στην ουρά ενός κομήτη. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως καθώς η ακτινοβολία χτυπούσε το αντικείμενο, ραδιολυτικές διεργασίες χώρισαν τα μόρια νερού για να παράγουν μοριακό υδρογόνο.

Σε αυτό το μοντέλο, ο Oumuamua ξεκίνησε ως ένα παγωμένο κομμάτι ενός νέου πλανήτη το οποίο δέχτηκε κοσμική ακτινοβολία σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του διαστρικού του ταξιδιού και ζεστάθηκε κατά το πέρασμά του από τον Ήλιο.

Τα πειράματα έδειξαν πως η επεξεργασία του νερού σε μορφή πάγου μπορεί να διαχωρίσει αποτελεσματικά το H2. Το περισσότερο από αυτό θα παραμείνει παγιδευμένο στον πάγο μέχρι να θερμανθεί. Καθώς ο πάγος λιώνει και υποχωρεί, το μοριακό υδρογόνο δραπετεύει στο διάστημα. Το λιώσιμο του πάγου από μόνο του μπορούσε να εξηγήσει μόνο το 50% της παρατηρούμενης επιτάχυνσης του Oumuamua. Το μοριακό υδρογόνο όμως, έρχεται να ταιριάξει βολικά για το υπόλοιπο ποσοστό.

Μιας και ο Oumuamua βρίσκεται ήδη πολύ μακριά από εμάς, δεν υπάρχει δυνατότητα για νέες παρατηρήσεις και οι επιστήμονες πρέπει απλά να βασιστούν σε αυτές που προλάβαμε να κάνουμε. Επομένως το αν το μοριακό υδρογόνο είναι η σωστή απάντηση για τον Oumuamua, θα παραμείνει μία ανοιχτή ερώτηση.

Μελλοντικά αντικείμενα που θα εντοπιστούν χωρίς βαρυτική επιτάχυνση και με ελαφριά κόμη, μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τη φύση του Oumuamua, παρόλο που αυτός έχει δραπετεύσει από το Ηλιακό σύστημα.

Πηγή: unboxholics.com/Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.