Home Φυσική - Διάστημα Υβριδική έκλειψη ηλίου: «Βύθισε στο σκοτάδι» Αυστραλία και Ινδονησία (PHOTOS)

Υβριδική έκλειψη ηλίου: «Βύθισε στο σκοτάδι» Αυστραλία και Ινδονησία (PHOTOS)

Mια σπάνια έκλειψη ηλίου έχει ενθουσιάσει χιλιάδες ανθρώπους που συνέρρευσαν σε μια απομακρυσμένη πόλη της Αυστραλίας για να το παρακολουθήσουν από την καλύτερη θέση που μπορούσαν.

Ο ουρανός πάνω από το Exmouth στη Δυτική Αυστραλία έγινε σκοτεινός για περίπου 60 δευτερόλεπτα την Πέμπτη, όταν η Σελήνη έριξε μια σκιά πλάτους 40 χιλιομέτρων στην περιοχή.

Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν μέρος μιας σπάνιας υβριδικής έκλειψης, η οποία συμβαίνει μόνο λίγες φορές ανά αιώνα.

Μερικές εκλείψεις ήταν επίσης ορατές σε άλλα μέρη της Ασίας-Ειρηνικού.

«Σαν όνειρο»

Αυτή η έκλειψη ξεκίνησε στον Ινδικό Ωκεανό με την ανατολή του ηλίου και τελειώνει με τη δύση του ηλίου στον Ειρηνικό, με παρατηρητές σε διαφορετικά σημεία της πορείας της έκλειψης να μπορούν να δουν τις διαφορετικές – ή υβριδικές – φάσεις της.

Κάποιοι είδαν μια ολική έκλειψη Ηλίου. Άλλοι είδαν αυτό που είναι γνωστό ως δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου – όπου η Σελήνη είναι πολύ μικρή για να μπλοκάρει εντελώς ολόκληρο τον Ήλιο – ή μερικές εκλείψεις.

Η έκλειψη αρχικά θα γίνει ορατή στις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού και όσο περνά η ώρα σε εκείνες του Ειρηνικού. Καλύτερη θέα του φαινομένου θα έχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αυστραλίας, του Ανατολικού Τιμόρ και των ανατολικών νησιών της Ινδονησίας.

Τουρίστες και επιστήμονες που ταξίδεψαν στο Exmouth επευφημούσαν καθώς η θερμοκρασία έπεσε, ο ουρανός σκοτείνιασε και τα αστέρια εμφανίστηκαν στον ουρανό.

Κάποιοι είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η έκλειψη ήταν σουρεαλιστική – «σαν όνειρο» – ενώ άλλοι την περιέγραψαν ως «σχεδόν θρησκευτική εμπειρία».

Η επόμενη σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου θα σημειωθεί το 2031.

Δείτε τις απίστευτες φωτογραφίες:

     

Πηγή: tanea.gr