Home Ιατρική-Βιολογία 57χρονος άνδρας γίνεται ο πρώτος δέκτης μεταμόσχευσης γενετικά τροποποιημένης καρδιάς γουρουνιού!

57χρονος άνδρας γίνεται ο πρώτος δέκτης μεταμόσχευσης γενετικά τροποποιημένης καρδιάς γουρουνιού!

Άνδρας στις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι.

 

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, τα πάει καλά τρεις μέρες μετά την πειραματική διαδικασία που διήρκεσε επτά ώρες στη Βαλτιμόρη, λένε οι γιατροί.

Η μεταμόσχευση θεωρήθηκε η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του κ. Bennett, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσής του.

«Ή πεθαίνεις ή κάνεις αυτή τη μεταμόσχευση», εξήγησε ο κ. Μπένετ μια μέρα πριν από το χειρουργείο.

«Ξέρω ότι είναι μια βολή στο σκοτάδι, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή», ​​είπε.

Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έλαβαν ειδική άδεια από την αμερικανική ιατρική ρυθμιστική αρχή για να διεξαγάγουν τη διαδικασία, με τη βάση ότι ο κ. Bennett διαφορετικά θα είχε πεθάνει.

Είχε κριθεί ακατάλληλος για μεταμόσχευση καρδιάς από ανθρώπο, μια απόφαση που λαμβάνεται συχνά από τους γιατρούς όταν ο ασθενής είναι σε πολύ κακή υγεία.

Για την ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση, σηματοδοτεί το αποκορύφωμα πολυετούς έρευνας και θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σε όλο τον κόσμο.

Ο χειρουργός Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ είπε ότι η χειρουργική επέμβαση θα φέρει τον κόσμο «ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Αυτή η κρίση σημαίνει ότι 17 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν στις ΗΠΑ περιμένοντας μεταμόσχευση, με περισσότερα από 100.000 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα αναμονής.

Η δυνατότητα χρήσης οργάνων ζώων για τη λεγόμενη xenotransplantation για την κάλυψη της ζήτησης έχει εξεταστεί από καιρό και η χρήση βαλβίδων καρδιάς χοίρου είναι ήδη κοινή.

Οι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι γίνονται δότες οργάνων

Τον Οκτώβριο του 2021, χειρουργοί στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι είχαν μεταμοσχεύσει με επιτυχία νεφρό χοίρου σε άτομο. Εκείνη την εποχή, η επιχείρηση ήταν το πιο προηγμένο πείραμα στον τομέα μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, ο παραλήπτης εκείνη την περίσταση ήταν εγκεφαλικά νεκρός χωρίς καμία ελπίδα ανάρρωσης.

pig-heart2.jpg

Ο κ. Bennett, ωστόσο, ελπίζει ότι η μεταμόσχευση του θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη ζωή του. Έμεινε κλινήρης για έξι εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ήταν συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα που τον κράτησε στη ζωή αφού διαγνώστηκε με καταληκτική καρδιοπάθεια.

«Ανυπομονώ να σηκωθώ από το κρεβάτι αφού αναρρώσω», είπε την περασμένη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, ο κ. Bennett αναφέρθηκε ότι ανέπνεε μόνος του ενώ παρακολουθούνταν προσεκτικά.

Τι ακριβώς θα συμβεί στη συνέχεια είναι ακόμα ασαφές. Το γουρούνι που χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση είχε τροποποιηθεί γενετικά για να αποκλείσει πολλά γονίδια που θα οδηγούσαν στην απόρριψη του οργάνου από το σώμα του Μπένετ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Γκρίφιθ είπε ότι προχωρούσαν προσεκτικά και παρακολουθούσαν προσεκτικά τον Μπένετ, ενώ ο γιος του Ντέιβιντ Μπένετ Τζούνιορ είπε στο Associated Press ότι η οικογένεια ήταν «στο άγνωστο προς το παρόν».

Αλλά πρόσθεσε: «Συνειδητοποιεί το μέγεθος αυτού που έγινε και συνειδητοποιεί πραγματικά τη σημασία του».

«Δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό σε άνθρωπο και μου αρέσει να πιστεύω ότι του δώσαμε μια καλύτερη επιλογή από αυτή που θα ήταν η συνέχιση της θεραπείας του», είπε ο κ. Γκρίφιθ. «Αλλά αν [θα ζήσει] μια μέρα, εβδομάδα, μήνα, έτος, δεν ξέρω».

Πηγή: BBC | Φωτογραφίες: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE