Home Ιατρική-Βιολογία Αλκοόλ: Σε ποιες ηλικίες ωφελεί και σε ποιες βλάπτει – Τι δείχνει...

Αλκοόλ: Σε ποιες ηλικίες ωφελεί και σε ποιες βλάπτει – Τι δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη

«Φως» στην επίδραση του αλκοόλ στην υγεία, ανάλογα με την ηλικία, ρίχνει η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη, η οποία μάλιστα διεξήχθη με ελληνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και δεν παρέχει κανένα όφελος στους νέους. Ωστόσο, οι μικρές ποσότητες αλκοόλ σε συστηματική βάση, μπορεί να παρέχουν κάποια οφέλη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι υγιεινή για τα άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, καθώς σχετίζεται με αυξημένους θανάτους από τροχαία, αυτοτραυματισμούς και ανθρωποκτονίες. Εντούτοις, σε μεγαλύτερες ηλικίες, λίγο αλκοόλ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Το μήνυμά μας είναι απλό. Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν. Οι ηλικιωμένοι όμως μπορεί να ωφελούνται από τις μικρές ποσότητες. Αν και δε φαίνεται ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από τους νέους να απέχουν από το αλκοόλ, είναι σημαντικό να ενημερωθούν για τα νεότερα δεδομένα, ώστε να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους», δήλωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια δρ Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια Επιστημών Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη

Στη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Bill & Melinda Gates” και δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση The Lancet εξετάστηκαν στοιχεία 30 ετών σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στις ηλικίες 15-95 ετών, σε 204 χώρες.

Όπως προέκυψε, 1,34 δισ. άνθρωποι κατανάλωσαν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020. Το 59% αφορούσε σε άτομα ηλικίας 15-39 ετών, ενώ τα 3/4 όσων έκαναν υπερκατανάλωση ήταν άνδρες.

Διερευνώντας την επίδραση του αλκοόλ σε 22 εκβάσεις της υγείας, μεταξύ των οποίων οι τραυματισμοί, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι λοιμώξεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν παρέχει κανένα όφελος στις νεαρές ηλικίες, αλλά αντιθέτως, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου λόγω τροχαίων, αυτοκτονιών και ανθρωποκτονιών.

Εντούτοις, σε μεγαλύτερες ηλικίες, λίγο αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει την υγεία, όσον αφορά στα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και τον διαβήτη, με την ποσότητα να παρουσιάζει διακύμανση στην πάροδο του χρόνου και ανάλογα με το φύλο.

Πάντως, το αλκοόλ, δεν φάνηκε να προστατεύει έναντι ασθενειών όπως η φυματίωση, η υπέρταση, η ηπατοπάθεια, η κολπική μαρμαρυγή, η παγκρεατίτιδα, η επιληψία, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ασφαλείς ποσότητες ανά ηλικία

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που υπολόγισε τις ασφαλείς ποσότητες αλκοόλ ανά ηλικία, με το ένα (1) ποτό να ορίζεται ως 100 ml κόκκινο κρασί (περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ) ή 355 ml μπύρας (περιεκτικότητα 3,5%) ή 30 ml από ένα δυνατό» ποτό, όπως το ουΐσκι, το ρούμι, το τζιν, η τεκίλα (περιεκτικότητα 40%).

Όπως καταδεικνύει, στην ηλικιακή ομάδα 15-39 ετών η ασφαλής ημερήσια ποσότητα για τους άνδρες είναι περίπου το ένα δέκατο ενός ποτού, ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες είναι το σχεδόν ένα τέταρτο.

Στις ηλικίες 40-64 ετών, οι ασφαλείς ποσότητες κυμαίνονται από 1 έως 2 ποτά την ημέρα, ενώ για τα άτομα άνω των 65 ετών στα 1- 3 ποτά ημερησίως.