Ίχνη μορίων που ανακαλύφθηκαν σε προϊστορικούς βράχους αποκάλυψαν ένα πλούσιο οικοσύστημα οργανισμών που αναπτύχθηκαν και ευδοκίμησαν στους ωκεανούς της Γης πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Οι βιοδείκτες βρέθηκαν σε βράχους 1.64 δισεκατομμυρίων ετών και ανήκουν σε μέχρι τώρα άγνωστους οργανισμούς, οι οποίοι κυριάρχησαν στη χαμηλή σε οξυγόνο τότε Γη, πριν την ανάπτυξη των φυτών, των ζώων και των μυκήτων.
Διαφέρουν δραστικά από οτιδήποτε είναι ζωντανό σήμερα και οι επιστήμονες τους ονόμασαν Protosterol Biota. Πρόκειται για τους πρώτους θηρευτές του πλανήτη, οι οποίοι τρέφονταν με μικρόβια από τους ωκεανούς. Μάλιστα φαίνεται πως είναι οι πρόγονοι όλων των ευκαρυωτικών οργανισμών, δηλαδή των φυτών, των ζώων και των μυκήτων.
Η ανακάλυψη τόσο παλιών οργανισμών είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι επιστήμονες τα κατάφεραν αναλύοντας βράχους από το Barney Creek Formation στην Αυστραλία. Έψαξαν για στεροειδή, ένα βιοδείκτη των πρώτων ευκαρυωτικών οργανισμών, καθώς σχεδόν όλοι αυτοί οργανισμοί μπορούσαν να συνθέσουν στεροειδή όπως η χοληστερόλη.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα protosterol biota ήταν μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα από τα βακτήρια και μάλιστα τρέφονταν με αυτά καθώς βρισκόντουσαν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
Πιστεύουμε πως ήταν οι πρώτοι θηρευτές της Γης, κυνηγώντας και καταβροχθίζοντας βακτήρια.
Τα ίχνη αυτών των οργανισμών εξαφανίζονται πριν 800 εκατομμύρια χρόνια και μετά από αυτό το σημείο έχουμε την εμφάνιση άλγης και μυκήτων. Τα πρώτα ζώα ξεκίνησαν να εμφανίζονται πριν 700-600 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η αλλαγή ονομάζεται Tonian Transformation και είναι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που συνέβη στην οικολογία της Γης, επιτρέποντας την ανάπτυξη των σύγχρονων ευκαρυωτικών οργανισμών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.