Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience και υποστηρίχθηκε από το National Institute on Drug Abuse (Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Ναρκωτικών) ανακάλυψε ένα νέο μηχανισμό του εγκεφάλου. Μπορεί να γίνει η λύση στο πρόβλημα της διαταραχής χρήσης κοκαΐνης, αλλά και αυτών άλλων ναρκωτικών ουσιών, όπως και σοβαρών καταθλιπτικών διαταραχών.
Σημείωση: Η υπερβολική δόση κοκαΐνης (και μεθαμφεταμίνης) έγινε αιτία θανάτου περισσότερων από 41.000 ανθρώπων, το 2020.
Η ουσία αυτή αλληλεπιδρά με τις συνάψεις στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τους νευρώνες να πάρουν ντοπαμίνη -χημική ουσία νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με συναισθήματα ανταμοιβής και ευχαρίστησης. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση της ντοπαμίνης στις συνάψεις και κάνει αυτά τα θετικά συναισθήματα να διαρκούν περισσότερο. Είναι ο ‘μηχανισμός’ πίσω από το λόγο που οι άνθρωποι παίρνουν κοκαΐνη και που μερικοί εθίζονται σε αυτήν.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σχετικά φάρμακα, για τη διαχείριση της διαταραχής χρήσης κοκαΐνης. Κάτι που αναμένεται να αλλάξει.
Η εύρεση τρόπων αποκλεισμού αυτού του ‘μηχανισμού’ που ευθύνεται για τον εθισμό έχει προταθεί εδώ και καιρό ως πιθανή θεραπεία για τη διαταραχή της χρήσης κοκαΐνης. Ήταν όμως, δύσκολο να εντοπιστούν οι υποδοχείς που ‘βοηθούν’ τη δέσμευση της ουσίας.
Η πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως μεταφορέας ντοπαμίνης (DAT) ήταν ο πιο προφανής υποψήφιος. Αποδείχθηκε ωστόσο, πως η κοκαΐνη δεσμεύεται σε αυτήν σχετικά ασθενώς. Κάτι που έδειχνε ότι υπήρχε άλλος υποδοχέας, με υψηλή συγγένεια για την κοκαΐνη, ο οποίος δεν είχε ακόμη εντοπιστεί.
Στις 6 Ιουνίου ερευνητές του ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημίου John Ηopkins ενημέρωσαν πως εντόπισαν αυτόν τον μέχρι τότε άγνωστο μηχανισμό δραστηριότητας της κοκαΐνης στον εγκέφαλο -που περιέργως φάνηκε να λειτουργεί διαφορετικά σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια. Ήταν ο υποδοχέας BASP1 (Brain Abundant Signal protein 1) και παίζει ρόλο στα συστήματα ανταμοιβής. “Η μελέτη υποδεικνύει πως ο BASP1 είναι ο υποδοχέας που είναι υπεύθυνος για τις δράσεις της κοκαΐνης, με φάρμακα που μιμούνται ή τον μπλοκάρουν να μπορούν να ρυθμίσουν τις αντιδράσεις” σημείωναν οι συγγραφείς.
Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη εντόπισε άλλο άγνωστο παράγοντα
Πριν τελειώσει ο Ιούνιος (28/6) δημοσιεύτηκε μελέτη που αφορούσε μια διαφορετική προσέγγιση που επίσης αποκάλυπτε κάτι: έναν εγκεφαλικό μηχανισμό που δεν ήταν γνωστός.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης, η παρεμπόδιση ορισμένων υποδοχέων ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου -και ανισορροπίες στα επίπεδα του έχουν συνδεθεί με το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ), στην πλευρική χαμπενούλα (Lhb) (περιοχή του εγκεφάλου που εξισορροπεί την ανταμοιβή και την αποστροφή), έκανε πιο δύσκολο για τα ποντίκια -στα οποία έγινε η μελέτη- να αντισταθούν στην αναζήτηση κοκαΐνης.
Τα ευρήματα αυτά έδειξαν ένα νέο ρόλο αυτών των υποδοχέων που δεν ήταν γνωστός και μπορεί να γίνει στόχος για την ανάπτυξη θεραπειών που αφορούν τη διαταραχή χρήσης κοκαΐνης.
“Όπως είδαμε με τα φάρμακα για τη θεραπεία της διαταραχής της χρήσης οπιοειδών, η προσθήκη αυτού του εργαλείου στην κλινική φροντίδα θα μπορούσε να σώσει ζωές από υπερβολική δόση και να βελτιώσει δραματικά την υγεία και την ποιότητα ζωής”, δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, Nora Volkow.
Διευκρινίστηκε πως οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το LHb ως στόχο για μελλοντική ανάπτυξη θεραπείας, λόγω της θέσης του ως διεπαφής μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη λογική -και άλλες διαδικασίες σκέψης ανώτερης τάξης- και εκείνων που αφορούν το συναίσθημα και την ανταμοιβή –παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με διαταραχές χρήσης ουσιών και τις μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές.
“Ενώ τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σχετίζονται με την αναζήτηση κοκαΐνης, υπάρχουν επίσης μεγαλύτερες επιπτώσεις για την παρορμητικότητα που σχετίζεται και με άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως και με ψυχιατρικές καταστάσεις -πχ η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι μελλοντικές μας μελέτες θα διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της δραστηριότητας της LHb και της παρορμητικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με άλλα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και οπιοειδή όπως η ηρωίνη”, πρόσθεσε ο κατέληξε ο Δρ Carl Lupica, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της ηλεκτροφυσιολογίας στο Ινστιτούτο.
Πηγή: news247.gr