Home Ιατρική-Βιολογία Απέτυχε το πειραματικό εμβόλιο HIV στις κλινικές δοκιμές

Απέτυχε το πειραματικό εμβόλιο HIV στις κλινικές δοκιμές

Η προσπάθεια δεκαετιών για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον HIV έπεσε άλλη μια φορά στο κενό, με τον πιο πρόσφατο υποψήφιο σε ανάπτυξη να αποτυγχάνει να αποτρέψει τη μόλυνση στις κλινικές δοκιμές. Η έρευνα που ξεκίνησε το 2019 και συμπεριλάμβανε πάνω από 3.900 εθελοντές, ερευνούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τεσσάρων δόσεων. Δυστυχώς όμως, όπως ανέφερε η NIAID, παρόλο που το εμβόλιο ήταν ασφαλές, κρίθηκε αναποτελεσματικό καθώς δεν απέδωσε στις κλινικές δοκιμές καλύτερα από τα placebo.

Για τους ερευνητές και άλλους που προσπάθησαν επί δεκαετίες να αναπτύξουν εμβόλια για να βάλουν τέλος στην πανδημία του HIV/AIDS, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Παρόλο που ο HIV συνεχίζει να αποτελεί μία μοναδική πρόκληση για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, η ερευνητική κοινότητα παραμένει πλήρως δεσμευμένη να το κάνει πραγματικότητα και κάθε έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό. – Susan Buchbinder, University of California

 

Το εμβόλιο της Janssen, θυγατρικής της Johnson & Johnson, σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει μία ευρεία γκάμα στελεχών του HIV. Μία υποσχόμενη στρατηγική κατά του ιού, ο οποίος μεταλλάσσεται ταχύτατα παραμένοντας πολλά βήματα μπροστά από την ανάπτυξη εμβολίων και ο οποίος προστατεύεται από την αναγνώρισή του από τα αντισώματα με μία “πανοπλία” πρωτεϊνών.

 

Μπορεί να χάθηκε μία μάχη αλλά όχι ο πόλεμος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ακόμα mRNA εμβόλια στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, περιμένοντας να δούμε αν είναι ασφαλή και αν μπορούν να ενεργοποιήσουν μία αντίδραση του ανοσοποιητικού. Το κακό είναι πως η πρώτη φάση απέχει πολύ από την τρίτη φάση, η οποία θα προσφέρει δεδομένα για να κρίνουμε αν το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ή όχι, οπότε θα περάσουν αρκετά ακόμα χρόνια για να δούμε ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο στα τελικά στάδια δοκιμών.

Τουλάχιστον πέντε πειραματικά εμβόλια HIV έχουν αποτύχει σε εννέα κλινικές δοκιμές, με τους ερευνητές να εντοπίζουν το πρόβλημα όχι στον τρόπο παράδοσης του φαρμάκου, αλλά στο στόχο.

Η πρόκληση είναι να βρούμε ποιος ακριβώς είναι ο στόχος. Έχουμε το όχημα, αλλά δεν ξέρουμε καν ποιους επιβάτες να βάλουμε στο όχημα.