Home Ιατρική-Βιολογία «Ασπίδα» ο εμβολιασμός κατά του HPV για κορίτσια και αγόρια

«Ασπίδα» ο εμβολιασμός κατά του HPV για κορίτσια και αγόρια

education, high school and people concept - group of happy teenage students with with tablet pc computers at campus yard

Τροποποίηση ηλικιακών ορίων για δικαιούχους δωρεάν εμβολιασμού μέσω τoυ ΓΕΣΥ 

 

Τροποποιούνται τα ηλικιακά όρια για τη δωρεά χορήγηση του εμβολίου κατά του HPV σε αγόρια και κορίτσια. Στην Κύπρο, ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) παρέχεται δωρεάν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παιδιών από το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (1/6/2023) τα ηλικιακά όρια τροποποιούνται.

To εμβόλιο θα παρέχεται δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου (31/12/2023) σε κορίτσια από 11 μέχρι 19, και σε αγόρια από 11 μέχρι 15 χρονών.  Η  ανακοίνωση παροτρύνει τους δικαιούχους να διευθετήσουν τυχόν εκκρεμότητες στον εμβολιασμό τους.

Από 1/1/2024 δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού θα είναι μόνο κορίτσια και αγόρια, από 11 έως 13 ετών.

Οι πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών συστήνουν τον εμβολιασμό σε νεαρότερες ηλικίες για τους εξής λόγους:

  1. Η έναρξη του εμβολιασμού πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε ένα έφηβο επιτρέπει την 100% προστασία που μπορεί να του προσφέρει το εμβόλιο, αφού δεν είναι δυνατόν να μολύνθηκε από οποιοδήποτε τύπο του ιού.
  2. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στην ηλικία αυτή οι έφηβοι παράγουν μεγαλύτερο τίτλο αντισωμάτων, επομένως λαμβάνουν τη μέγιστη προστασία από το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός γίνεται από τους προσωπικούς ιατρούς των παιδιών.

Σχετικά με τον HPV

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και στο αιδοίο στις γυναίκες, καρκίνο του πέους στους άνδρες και καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του πρωκτού και στα δύο φύλα.

Επιπλέον ο ιός HPV ευθύνεται για την πρόκληση γεννητικών κονδυλωμάτων. Ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό του σύντροφο, ακόμη και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Χάρη, ωστόσο, στον εμβολιασμό, τα πιο πάνω περιστατικά καρκίνου και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τον HPV μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

Σημειώνεται εξάλλου ότι, με στόχο την πρόληψη των καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος, η Εθνική Στρατηγική για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία των Νέων (2018-2025) προβλέπει την κάλυψη του 80% των παιδιών με το εμβόλιο HPV, μέχρι το 2025. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα οδηγήσει, σε δραστική μείωση των νέων περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αν όχι και στην εξάλειψή τους.