Home Ιατρική-Βιολογία Ασθενής M: Πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ξύπνησε βλέποντας τον κόσμο ανάποδα

Ασθενής M: Πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ξύπνησε βλέποντας τον κόσμο ανάποδα

Μία από τις πιο μοναδικές περιπτώσεις τραυματισμού του εγκεφάλου, είναι αυτή του Ασθενή Μ, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου το 1938. Επέζησε του τραύματος αλλά όταν ξύπνησε έβλεπε τον κόσμο…ανάποδα!

Οι άνθρωποι και τα αντικείμενα του φαινόταν πως έρχονταν από την αντίθετη πλευρά από αυτήν που πραγματικά κινούνταν, κάτι που επεκτάθηκε και στις αισθήσεις της ακοής και της αφής του. Μπορούσε να διαβάσει γράμματα και αριθμούς τόσο κανονικά όσο και ανάποδα, χωρίς ο εγκέφαλός του να καταλαβαίνει κάποια διαφορά μεταξύ των δύο. Ο κόσμος φαινόταν να είναι επίσης ανάποδα, αφού του έκαναν εντύπωση οι εργάτες στις σκαλωσιές που δούλευαν κρεμασμένοι ανάποδα.

Το πραγματικά παράξενο σύνολο συμπτωμάτων δε σταματούσε εκεί, καθώς έβλεπε χρώματα να μην εφάπτονται στα αντικείμενα, έβλεπε αντικείμενα τριπλά και άλλα. Για 50 περίπου χρόνια η περίπτωσή του μελετήθηκε από τον Ισπανό νευρολόγο Justo Gonzalo και η ανάλυσή του οδήγησε σε μία αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τον εγκέφαλο. Τη δεκαετία του ’40, ο Gonzalo πρότεινε πως ο εγκέφαλος δεν είναι μία συλλογή από ξεχωριστά τμήματα, αλλά είχε τις διάφορες λειτουργίες του απλωμένες σε όλο το όργανο.

Τότε ο εγκέφαλος αντιμετωπιζόταν σαν μικρά κουτάκια. Όταν επηρέαζες ένα κουτί, θα έπρεπε να δεις μία ξεκάθαρη επίπτωση. Αλλά για τον Gonzalo αυτή η θεωρία δεν μπορούσε να δώσει απάντηση στις ερωτήσεις του για τον Ασθενή Μ και έτσι ξεκίνησε να δημιουργεί τη δική του θεωρία για τη δυναμική του εγκεφάλου, σπάζοντας την ηγεμονική άποψη για το πώς λειτουργεί. – Alberto Garcia Molina, νευροφυσιολόγος Institut Guttmann

Μελετώντας τον Ασθενή Μ, ο Gonzalo κατάλαβε πως οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο εξαρτώνται από το μέγεθος και τη θέση του τραύματος. Απέδειξε επίσης πως το τραύμα δεν καταστρέφει συγκεκριμένες λειτουργίες, αλλά επηρεάζει την ισορροπία μίας πληθώρας λειτουργιών. Χώρισε το τραύμα στον εγκέφαλο σε τρία σύνδρομα. Το κεντρικό όπου παρατηρούνται διαταραχές σε όλες τις αισθήσεις, παρακεντρικό όπου οι επιπτώσεις δεν είναι κατανεμημένες ομοιόμορφα και οριακό όπου επηρεάζονται νευρώνες συγκεκριμένων αισθήσεων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Neurologia.