Home Ιατρική-Βιολογία Χρωστάμε την εξέλιξη μας (και) στον αυνανισμό

Χρωστάμε την εξέλιξη μας (και) στον αυνανισμό

Eρευνητές του University College London θέλησαν να εξετάσουν την προέλευση του εξελικτικού αινίγματος που λέγεται ‘αυνανισμός‘.

Είχαν διαπιστώσει πως η πρακτική δεν απήλαυσε ποτέ της ακαδημαϊκής προσοχής που άξιζε “επειδή θεωρήθηκε είτε παθολογική, είτε υποπροϊόν σεξουαλικής διέγερσης”, όπως αναφέρθηκε στη δημοσίευση της εργασίας τους στο Proceedings of the Royal Society B.

Διευκρινίστηκε πως αυτοί ήταν οι λόγοι που προηγούμενες δουλειέςς ήταν πολύ κατακερματισμένες, ώστε να γίνει κατανοητό το πώς εξελίχτηκε η δραστηριότητα.

“Πρόκειται για μια τόσο κοινή συμπεριφορά σε όλο το ζωικό βασίλειο, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κανείς δεν την ερεύνησε επαρκώς ποτέ.

Τα άτομα που πιστεύουν ότι ο αυνανισμός είναι λάθος ή κάτι το αφύσικο, μπορούν πια να δουν πως πρόκειται για μια απολύτως φυσική συμπεριφορά. Είναι μέρος του υγιούς ρεπερτορίου μας σεξουαλικών συμπεριφορών”.

Ήταν γνωστό πως η εκκίνηση δόθηκε από τα αρχαία πρωτεύοντα, που προηγήθηκαν των πρώτων ανθρώπων κατά δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Η εξελικτική βιολόγος, Dr. Matilda Brindle και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να καλύψουν τα κενά, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο όγκο δεδομένων που έχει μελετηθεί ποτέ για αυτήν τη δραστηριότητα.

Ανακάλυψαν πως πέραν της σειράς των οφελών που έχει, βοήθησε όλα τα πρωτεύοντα όντα (βλ. τάξη ανώτερων θηλαστικών) να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Όπως ανέφερε η Dr. Brindle “ο αυνανισμός είναι κοινός σε όλο το ζωικό βασίλειο. Υπήρξε ωστόσο, ιδιαίτερα διαδεδομένος μεταξύ των πρωτευόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Πιθανότατα υπήρχε στον κοινό πρόγονο όλων των μαϊμούδων και των πιθήκων.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά ήταν παρούσα περίπου πριν 40 εκατομμύρια χρόνια, στον κοινό πρόγονο όλων των πιθήκων.

Δεν ήταν ότι κάποια είδη ξύπνησαν μια μέρα και άρχισαν να το κάνουν. Πρόκειται για αρχαίο, εξελιγμένο χαρακτηριστικό, κοινό σε πρωτεύοντα θηλαστικά όλων των φύλων και των ηλικιών.

Ακόμα δεν έχει γίνει απόλυτα σαφές γιατί εξελίχθηκε πριν 40 εκατομμύρια χρόνια, καθώς ιστορικά, οι βιολογικές μελέτες έχουν παραμελήσει τα θηλυκά, δίνοντας στους συγγραφείς λίγα καλά στοιχεία για να συνεχίσουν. Για τα αρσενικά, ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον υποδείξεις”.

Οι αναλύσεις των επιστημόνων υποστήριξαν την ιδέα ότι ο αρσενικός αυνανισμός ενίσχυε τις πιθανότητες γονιμοποίησης ενός συντρόφου.

“Για παράδειγμα, ένα αρσενικό χαμηλής βαθμίδας μπορούσε να αυνανίζεται αρκετά, ώστε να αυξήσει τη διέγερσή του πριν από το σεξ. Πράγμα που σήμαινε πως μπορούσε να γονιμοποιήσει τον σύντροφό του πιο γρήγορα, πριν αρπάξει την ευκαιρία ένας πιο εύσωμος ανταγωνιστής.

Από ό,τι φαίνεται, ο αυνανισμός μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα αρσενικά να αποβάλλουν το παλιό σπέρμα, αφήνοντας το πιο φρέσκο και πιο ανταγωνιστικό για το σεξ”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και ότι ο αρσενικός αυνανισμός στα πρωτεύοντα αυξανόταν, ανάλογα με τα επίπεδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι “ο αυνανισμός μετά το σεξ βοηθά στο ξέπλυμα του γεννητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης”.

Η Dr. Brindle τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εντοπιστούν οι εξελικτικοί οδηγοί για τον αυνανισμό στις γυναίκες.

“Μια ιδέα είναι ότι ο αυνανισμός πριν από το σεξ έδινε στα θηλυκά πρωτεύοντα την πολυτέλεια να αποφασίσουν ποια αρσενικά θα τις αφήσουν έγκυες, κάνοντας τον κόλπο τους λιγότερο όξινο και άρα πιο φιλόξενο για το σπέρμα του επιλεγμένου συντρόφου”.

Πηγή: News 24/7