Home Ιατρική-Βιολογία Covid: Τι δείχνει η μεγαλύτερη ως τώρα μελέτη για τις παρενέργειες των...

Covid: Τι δείχνει η μεγαλύτερη ως τώρα μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων

Τα εμβόλια κατά του πανδημικού κορονοϊού δείχνουν να σχετίζονται με σπάνιες παθήσεις της καρδιάς, του εγκεφάλου και του αίματος, δείχνει η μεγαλύτερη ως σήμερα μελέτη, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος επιπλοκών της Covid-19 είναι μακράν μεγαλύτερος από τον κίνδυνο παρενεργειών.

Ερευνητές του Global Vaccine Data Network, ερευνητικού σκέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνέκριναν την αναμενόμενη και την παρατηρούμενη συχνότητα 13 παθήσεων που αναγνωρίστηκαν ως «ανεπιθύμητα συμβάντα ειδικού ενδιαφέροντος». Η ανάλυση κάλυψε 99 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα σε οκτώ χώρες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Vaccine, σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας – φλεγμονής της καρδιάς- συνδέθηκαν με τα εμβόλια mRNA των Pfizer και Moderna. Ειδικά η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna δείχνει να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 6,1 φορές, συγκριτικά με τη συχνότητα της πάθησης στον γενικό πληθυσμό.

Παρόλα αυτά, τα κρούσματα μυκαρδίτιδας λόγω εμβολιασμού ήταν σπάνια, λιγότερα από 36 ανά 100.000 άτομα. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι η ίδια η λοίμωξη Covid-19 αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο, σχεδόν στα 65 κρούσματα ανά 100.000.

Μια άλλη καρδιακή πάθηση, η περικαρδίτιδα (φλεγμονή του λεπτού σάκκου που περιβάλλει την καρδιά) αυξήθηκε σε συχνότητα κατά 6,9 φορές μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο βασίστηκε στην τεχνολογία ιικού φορέα. Μικρότερη αύξηση, έως κατά 2,6 φορές με την τέταρτη δόση, συνδέθηκε με το εμβόλιο της Moderna.

H μελέτη συνδέει επίσης το εμβόλιο της AstraZeneca με αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης κατά 3,2 φορές. Είναι όμως γνωστό ότι ο ίδιος ο κορονοϊός είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσει θρομβώσεις.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δείχνει επίσης να ανεβάζει κατά 2,5 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ. Η Covid-19, όμως, ανεβάζει το ρίσκο κατά 6 φορές, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του 2023.

Οι λήπτες του εμβολίου της Moderna βρέθηκαν επίσης να αντιμετωπίζουν 3,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη σπάνια αλλά νευρολογική διαταραχή της οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέθηκε με αύξηση κατά 2,2 φορές.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες εκτιμήσεις για τον κίνδυνο παρενεργειών και δεν αλλάζουν το προφίλ όφελους/ρίσκου με βάση το οποίο έλαβαν έγκριση τα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με την υπηρεσία Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πηγή: in.gr