Home Ιατρική-Βιολογία Διεθνής διάκριση για ερευνητική συνεργάτιδα του ΤΕΠΑΚ από την Αμερικανική Ακαδημία Βιοχημείας...

Διεθνής διάκριση για ερευνητική συνεργάτιδα του ΤΕΠΑΚ από την Αμερικανική Ακαδημία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας

Η καινοτόμος πειραματική θεραπευτική μέθοδος EVmiR® κατά του καρκίνου του μαστού (Αρ.Κατ.Πατέντας PCT/EP2019/071341) με εφευρέτρια την ερευνητική συνεργάτιδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και συνιδρύτρια της βιοτεχνολογικής εταιρείας Theramir Ltd, Δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, βραβεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (American Society for Biochemistry and Molecular Biology) στο παγκόσμιο συνέδριο ASBMB: Extracellular Vesicle Studies: From Benchtop to Therapeutics.

 

Η Δρ. Προκόπη-Δημητριάδη διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης παρουσίασης, γραπτής εργασίας καθώς και με συμβολικό χρηματικό έπαθλο για το θέμα Extracellular vesicles and microRNAs in the fight against cancer: EVmiR a novel therapeutic tool for the prevention and therapy of metastatic breast cancer.

Το αντικείμενο της επιστημονικής παρουσίασης αφορούσε την καινοτόμο θεραπευτική πλατφόρμα κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού EVmiR® μιας καινοτόμου κατηγορίας θεραπευτικών παραγόντων, βασισμένη σε νανοσωματίδια που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα και είναι ικανά να στοχεύσουν επιλεκτικά καρκινικούς όγκους χωρίς την καταστροφή των υγιών ιστών. Η καινοτόμος θεραπεία EVmiR®, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των προκλινικών δοκιμών, ενθυλακώνει μια νέα κλάση θεραπευτικών παραγόντων τα microRNAs  όπου τα παραδίδουν σε δύσβατους καρκινικούς όγκους με στόχο την επιρροή της δράσης των γονιδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, νεοαγγείωση και μετάσταση του καρκίνου. Η Δρ. Προκόπη-Δημητριάδη μαζί με τους ερευνητικούς συνεργάτες της έρχεται να προτείνει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον καρκίνο όπου τα miRNAs λόγω της ικανότητάς τους να στοχεύουν ταυτόχρονα πολλαπλά ογκογονίδια θεωρούνται πλέον ανερχόμενη θεραπευτική στρατηγική. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να επιτύχει την καταστολή των καρκινικών βιοδεικτών και την συρρίκνωση των όγκων, ταυτόχρονα όμως προωθούν μια νέα ιδέα για την καταπολέμηση της ασθένειας όπως την μετατροπή των καρκινωμάτων σε υγιείς ιστούς και την αναγέννηση των κατεσταλμένων οργάνων.

“Το εν λόγω βραβείο αντικατοπτρίζει τη διεθνή αναγνώριση της έρευνας μας από την επιστημονική κοινότητα και μας δίνει έναυσμα να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να προσφέρουμε και εμείς ένα λιθαράκι στη μάχη με τον καρκίνο. Δυστυχώς οι τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο δεν έχουν ακόμη επιτύχει την πλήρη εκρίζωση των όγκων, κυρίως λόγω της σύνθετης διαδικασίας ανάπτυξης του καρκίνου, καθώς και της ανεπαρκούς παροχής θεραπευτικών παραγόντων στο κοντινό περιβάλλον του όγκου. Ευελπιστώ πως σύντομα θα υπάρξει η ολοκλήρωση της προκλινικής μας μελέτης με εξίσου θετικά αποτελέσματα όπως παρουσιάσαμε και στο συνέδριο και η ανάπτυξη της EVmiR πλατφόρμας ως νέου καινοτόμου θεραπευτικού μέσου θα επιτευχθεί στο κοντινό μέλλον»,  σημειώνει η Δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας ιδρύθηκε  το 1906 και απαριθμεί σήμερα 11,000 μέλη συμπεριλαμβανομένων πέραν των 50 μελών βραβευμένων με το βραβείο Νόμπελ. Η Ακαδημία προωθεί τη μηχανιστική κατανόηση της φύσης και των οργανισμών μέσω της προώθησης υψηλής ποιότητας έρευνας στη βιοχημεία και τη μοριακή βιολογία διασφαλίζοντας επίσης την ερευνητική ισότητα. Η απόφαση για την απονομή του εν λόγω βραβείου λήφθηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου από διακεκριμένους επιστήμονες Πανεπιστημίων και Ερευνητικών κέντρων αναγνωρισμένου κύρους (Johns Hopkins University, National Institute for Health, FDA etc.) και μετά από ψηφοφορία των παρευρισκομένων συνέδρων οι οποίοι κάλυπταν όλο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας στο γνωστικό αντικείμενο νέων βιολογικών νανοτεχνολογιών για κλινική χρήση.

Η Δρ. Προκόπη-Δημητριάδη είναι συνιδρύτρια της βιοτεχνολογικής εταιρείας Theramir Ltd και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ Biomechanics and Living Systems Analysis (BioLISYS) με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό. Την ερευνητική ομάδα του έργου απαρτίζουν από το ΤΕΠΑΚ ο Δρ. Κωνσταντίνος Καπνίσης, η Δέσποινα Κοκκινίδου, η Ελένη Βάρδα και από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Theramir Ltd ο Δρ. Κώστας Πιτσιλλίδης και η Άννα Κατσιολούδη. Η έρευνα συγχρηματοδοτείται από την εταιρεία Theramir Ltd και από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου μέσου του προγράμματος MICROCURE POST-DOC/0916/0243.