Μία ιστορική συμφωνία κατάφερε να υπογράψει η Κυβέρνηση της Βρετανίας με κορυφαία βιοφαρμακευτική εταιρεία προκειμένου να επιταχυνθούν οι δοκιμές των εμβολίων για τον καρκίνο και για ευρύτερες ασθένειες.
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Κυβέρνησης, από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Steve Barclay και την εταιρεία BioNTech με έδρα τη Γερμανία, η οποία στο παρελθόν ανέπτυξε το κορυφαίο παγκοσμίως εμβόλιο του κοροναϊού με την Pfizer.
Πώς θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στις δοκιμές
Βάσει της συμφωνίας, οι ασθενείς με καρκίνο θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε δοκιμές που διερευνούν εξατομικευμένες θεραπείες με mRNA, όπως τα εμβόλια κατά του καρκίνου. Κανένας καρκίνος δεν είναι ίδιος και τα εμβόλια mRNA θα περιέχουν ένα γενετικό σχέδιο για να δίνουν την οδηγία στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.
Η πρόσβαση στις δοκιμές θα γίνει μέσω του Cancer Vaccine Launch Pad, το οποίο αναπτύσσεται από το NHS England και το Genomics England. Το launch pad θα βοηθήσει στον ταχύτερο εντοπισμό μεγάλου αριθμού καρκινοπαθών που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι για τις δοκιμές και θα διερευνήσει πιθανά εμβόλια για πολλούς τύπους καρκίνου. Οι δοκιμές για καινοτόμες θεραπείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το φθινόπωρο του 2023.
Η σύμπραξη θα έχει ως στόχο να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο σε πρώιμο και προχωρημένο στάδιο. Εάν αναπτυχθούν με επιτυχία, τα εμβόλια για τον καρκίνο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της συνήθους θεραπείας.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Steve Barclay, δήλωσε σχετικά:
«Μόλις εντοπιστεί ο καρκίνος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καλύτερες δυνατές θεραπείες είναι διαθέσιμες το συντομότερο δυνατό, μεταξύ άλλων για τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του παγκρέατος.
Η BioNTech ηγήθηκε παγκοσμίως με ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού και μοιράζεται τη δέσμευσή μας για επιστημονική πρόοδο, καινοτομία και επιστημονική τεχνολογία αιχμής, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς εταίρους για μια συμφωνία συνεργασίας σε εμβόλια κατά του καρκίνου.
Αυτή η συνεργασία θα σημαίνει ότι, ήδη από τον Σεπτέμβριο, οι ασθενείς μας θα είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν σε δοκιμές και δοκιμές για την παροχή στοχευμένων, εξατομικευμένων θεραπειών και θεραπειών ακριβείας με τη χρήση νέων μετασχηματιστικών θεραπειών, ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τον υπάρχοντα καρκίνο όσο και να βοηθήσουν να σταματήσει η επανεμφάνισή του.
Η συμφωνία αυτή βασίζεται στην υπόσχεση αυτής της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη σε 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και αποδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη στον κόσμο για καινοτόμες εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα, δοκιμάζουν νέες θεραπείες και θεραπεύουν αποτελεσματικότερα τους ασθενείς.»
Ο υπουργός Υγείας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας, Will Quince, δήλωσε:
«Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι αποκαρδιωτική για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η σύμπραξη αυτή αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα προς την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.
Η BioNTech έχει αποδεδειγμένο και διακεκριμένο ιστορικό στην τεχνολογία εμβολίων και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID-19. Η σύμπραξη αυτή έχει τώρα τη δυνατότητα να αναπτύξει την έρευνα που θα οδηγήσει σε θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.»
Ο καθηγητής Uğur Şahin, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, δήλωσε:
«Το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε με επιτυχία τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, τόσο γρήγορα, επειδή η Εθνική Υπηρεσία Υγείας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αρχές και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο.
Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την πανδημία. Η ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να επιταχυνθεί χωρίς περικοπές, αν όλοι συνεργάζονται απρόσκοπτα για τον ίδιο στόχο. Η σημερινή συμφωνία δείχνει ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε το ίδιο για τους καρκινοπαθείς.
Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ανοσοθεραπειών και εμβολίων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που ερευνούμε για πάνω από 20 χρόνια. Η συνεργασία θα καλύψει διάφορους τύπους καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών που επηρεάζουν συλλογικά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Εάν είναι επιτυχής, η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και να παρέχει έγκαιρη πρόσβαση στις ανοσοθεραπείς μας για τον καρκίνο, καθώς και σε καινοτόμα εμβόλια κατά των λοιμωδών νοσημάτων – στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως.»
Πηγή: in.gr