Home Ιατρική-Βιολογία Επιστήμονας έζησε 100 μέρες υποβρύχια και επέστρεψε 10 χρόνια νεότερος

Επιστήμονας έζησε 100 μέρες υποβρύχια και επέστρεψε 10 χρόνια νεότερος

Ένα ασυνήθιστο πείραμα έλαβε χώρα στα ανοιχτά των ακτών της Florida στις ΗΠΑ. Ο Joseph Dituri, γνωστός και ως “Dr. Deep Sea”, αναγνωρισμένος δύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ειδικός στη βιοϊατρική μηχανική και διακεκριμένος καθηγητής του University of South Florida, περιόρισε τον εαυτό του εθελοντικά σε έναν υποθαλάσσιο ερευνητικό σταθμό 55 τετραγωνικών μέτρων. Εκεί, έζησε για 100 μέρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 73 ημερών.

Όταν επανήλθε στην επιφάνεια, οι επιστήμονες έκπληκτοι διαπίστωσαν πως η βιολογική του ηλικία είχε γυρίσει πίσω σχεδόν μία δεκαετία.

Ο Dituri όσο ήταν στο βυθό, προέβη σε μία λεπτομερή εξερεύνηση των επιπτώσεων της υπερβαρικής πίεσης στην ανθρώπινη φυσιολογία και συγκεκριμένα στη μέτρηση του μήκους των τελομερών και του συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων του.

Η έρευνα αποκάλυψε πως η αύξηση κατά 60% στο βαθύ ύπνο συνέβαλε δραστικά στην αναστροφή του βιολογικού του ρολογιού. Το μήκος των τελομερών σημείωσε 20% αύξηση και ο αριθμός των βλαστοκυττάρων σημείωσε εκπληκτική αύξηση 1.000%.

Τα τελομερή κονταίνουν καθώς μεγαλώνουμε, ενώ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του DNA μας από την αλλοίωση. Τα τελευταία χρόνια είναι το κύριο σημείο που επικεντρώνονται οι επιστήμονες στον τομέα της μακροζωίας.

Πέρα από την αναστροφή της βιολογικής του ηλικίας, ο Dituri βίωσε και άλλες θετικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του υποβρύχια. Είδε τη χοληστερόλη του να πέφτει κατά 72 πόντους, βελτιώνοντας σημαντικά την καρδιαγειακή του υγεία, ενώ είχε 50% πτώση σε δείκτες φλεγμονών, με το ανοσοποιητικό του να είναι στην καλύτερη κατάσταση που είχε εδώ και χρόνια.

Πριν βυθιστεί, ο Dituri ανησυχούσε πως η έλλειψη φυσικού φωτός και οι αλλαγμένες βαρυτικές δυνάμεις θα μείωναν τη βιταμίνη D, θα διατάρασσαν τον κιρκάδιο ρυθμό, θα μείωναν τη οστική και μυική μάζα και θα επιβάρυναν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ο Dituri υιοθέτησε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με λάστιχα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, κολυμπούσε καθημερινά και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ψυχολόγους.

Το σημαντικό είναι όμως πως αποκάλυψε επιπλέον οφέλη από αυτά που είχαμε παρατηρήσει στους θεραπευτικούς υπερβαρικούς θαλάμους οξυγόνου, όπως βελτιωμένη αντίληψη και υγεία του εγκεφάλου.