Ερευνητές από ινστιτούτα σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασαν τον πιο λεπτομερή κατάλογο κυττάρων της ανθρώπινης καρδιάς. Η προσπάθεια αποτελεί μέρος του Human Cell Atlas, μίας προσπάθειας χαρτογράφησης κάθε κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα. Οι ερευνητές λοιπόν χαρτογράφησαν οκτώ τμήματα της καρδιάς και κατηγοριοποίησαν 75 διαφορετικές καταστάσεις κυττάρων, τα οποία την κάνουν να χτυπάει και τη βοηθούν στην άμυνά της ενάντια σε μολύνσεις.
Η καρδιά είναι ένας μυς και η κίνησή της τροφοδοτείται από ηλεκτρικά σήματα των βηματοδοτικών κυττάρων τα οποία οδηγούν στη συλλογική κίνηση των μυϊκών κυττάρων.
Το σύστημα καρδιακής αγωγιμότητας είναι κρίσιμο για τον κανονικό και συντονισμένο χτύπο της καρδιάς μας. Ωστόσο τα κύτταρα που το αποτελούν παραμένουν μυστηριώδη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα βηματοδοτικά κύτταρα είναι σε στενή επαφή με τα νευρογλοιακά κύτταρα. Τα τελευταία υποστηρίζουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο και το ευρύτερο νευρικό σύστημα. Ωστόσο στην καρδιά, οι επιστήμονες βρήκαν πως τα νευρογλοιακά κύτταρα υποστηρίζουν της διεργασίες των σημάτων των βηματοδοτικών κυττάρων. Βρήκαν επίσης πως στο εξωτερικό στρώμα της καρδιάς υπάρχουν ανοσοποιητικά κύτταρα τα οποία παράγουν αντισώματα για να προστατεύσουν την καρδιά από τις μολύνσεις των κοντινών πνευμόνων.
Καταλαβαίνοντας αυτά τα κύτταρα σε ξεχωριστό γενετικό επίπεδο, μπορούμε να αναπτύξουμε νέους τρόπους για να βελτιώσουμε τις θεραπείες που σχετίζονται με την καρδιά. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα θα προσφέρουν ένα πολύ συγκεκριμένο χάρτη γονιδίων και κυττάρων του καρδιακού συστήματος.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.
Πηγή: unboxholics.com