Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, ιδίως όσες έχουν παραπάνω πάχος στην περιφέρεια της μέσης τους, είναι πιο ευάλωτες στα κατάγματα των οστών, σε σχέση με εκείνες που έχουν κανονικό βάρος, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη. Αντίθετα, ο κίνδυνος κατάγματος είναι μεγαλύτερος στους λιποβαρείς άνδρες.
Η παχυσαρκία θεωρείτο παραδοσιακά ότι προστατεύει από τα κατάγματα, επειδή συνδέεται με αυξημένη πυκνότητα και άρα ανθεκτικότητα των οστών. Όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στα κατάγματα είναι πιο πολύπλοκη, καθώς εξαρτάται από το φύλο, την περιοχή του σκελετού, το σημείο συγκέντρωσης πάχους στο σώμα κ.α., κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν-Φρεντερίκ Τιρκότ της Μονάδας Ενδοκρινολογίας και Νεφρολογίας του Κέντρου Ερευνών του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 20.000 ανθρώπους 40 έως 70 ετών. Σε βάθος περίπου έξι ετών, 497 γυναίκες και 323 άνδρες έπαθαν κάποιο κάταγμα. Από αυτά, τα 415 οφείλονταν σε οστεοπόρωση (260 σε γυναίκες και 155 σε άνδρες).
Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση κατά πέντε εκατοστά στην περιφέρεια της μέσης μιας γυναίκας λόγω έξτρα κιλών, ο κίνδυνος κατάγματος αύξανε κατά 3% έως 7%, ανάλογα με το σημείο του σώματος. Όσο μεγαλύτερο ήταν το σωματικό βάρος μιας γυναίκας, τόσο περισσότερο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος κατάγματος.
Τα περισσότερα κατάγματα οφείλονται σε πτώση και οι πτώσεις είναι πιο συνηθισμένες σε ανθρώπους και των δύο φύλων με παχυσαρκία. Δεν είναι πάντως σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ειδικά στις γυναίκες. Στους άνδρες αντίθετα φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή οι λιποβαρείς, παρά οι υπέρβαροι, κινδυνεύουν περισσότερο από κάταγμα.
Στους άνδρες ούτε το αυξημένο βάρος ούτε ειδικότερα το συσσωρευμένο πέριξ της μέσης πάχος εμφανίζουν σημαντική συσχέτιση με τα κατάγματα. Από την άλλη, ένας άνδρας με βάρος κάτω του κανονικού (με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 17,5) έχει διπλάσια πιθανότητα να πάθει κάταγμα στο άνω άκρο, σε σχέση με έναν άνδρα με δείκτη μάζας σώματος 25 (το ανώτερο κανονικό).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι “η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση της παχυσαρκίας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα κατάγματα τα επόμενα χρόνια”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ