Home Ιατρική-Βιολογία Ερευνητές πιστεύουν πως η ταυρίνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Ερευνητές πιστεύουν πως η ταυρίνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή σχετικά με την ταυρίνη, μια ουσία που προστίθεται σε πολλά ενεργειακά ποτά, ζήτησαν επιστήμονες, αφού μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η χορήγηση συμπληρώματος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να προάγει την υγιέστερη ζωή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μικροθρεπτικού συστατικού μειώνονται σημαντικά με την ηλικία, αλλά η συμπλήρωσή τους σε πιο νεανικά επίπεδα ενίσχυσε την υγεία των ποντικιών και των πιθήκων και παρέτεινε ακόμη και τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, σύμφωνα με τον Guardian.

Δεν είναι σαφές αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο -ή αν οι απαιτούμενες υψηλές δόσεις είναι καν ασφαλείς- αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να δικαιολογούν μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή, ιδίως δεδομένου ότι η ταυρίνη εμφανίζεται φυσικά στον οργανισμό και χρησιμοποιείται ήδη ως συμπλήρωμα σε χαμηλότερες δόσεις.

“Η αφθονία ταυρίνης μειώνεται με την ηλικία και η αντιστροφή αυτής της μείωσης κάνει τα ζώα να ζουν περισσότερο και υγιέστερα“, δήλωσε ο δρ Vijay Yadav, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. “Στο τέλος της ημέρας, τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να αφορούν και τους ανθρώπους”.

Ο καθηγητής Henning Wackerhage, μοριακός φυσιολόγος στην ομάδα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, δήλωσε ότι μια δοκιμή θα συγκρίνει την πορεία των ανθρώπων μετά την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης ή placebo. “Πιθανώς θα είναι πολύ δύσκολο να εξετάσουμε αν ζουν περισσότερο, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ελέγξουμε αν ζουν υγιέστερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και αυτός φυσικά είναι ο στόχος της ιατρικής”.

Η ομάδα του Yadav εντόπισε την ταυρίνη ως πιθανό παράγοντα της διαδικασίας γήρανσης το 2012, όταν σε ανάλυση ενώσεων του αίματος διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα του αμινοξέος μειώνονται δραματικά με την ηλικία σε ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, τα επίπεδα ταυρίνης σε ένα τυπικό άτομο έπεσαν στο ένα τρίτο των επιπέδων που παρατηρούνται σε πεντάχρονα παιδιά, διαπίστωσαν.

Η ανακάλυψη ώθησε την ομάδα να δοκιμάσει την επίδραση της επιπλέον ταυρίνης σε ποντίκια μέσης ηλικίας. “Ό,τι κι αν ελέγξαμε, τα ποντίκια με συμπλήρωμα ταυρίνης ήταν πιο υγιή και φαίνονταν νεότερα από τα ποντίκια ελέγχου”, δήλωσε ο Yadav, σημειώνοντας ότι είχαν πυκνότερα οστά, ισχυρότερους μύες, καλύτερη μνήμη και νεότερο φαινομενικά ανοσοποιητικό σύστημα. “Η ταυρίνη έκανε τα ζώα να ζουν πιο υγιή και μεγαλύτερη ζωή επηρεάζοντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης”.

Πέρα από τη βελτίωση της υγείας, τα ποντίκια που έπαιρναν ταυρίνη έζησαν περισσότερο – κατά μέσο όρο ένα επιπλέον 10% για τα αρσενικά και 12% για τα θηλυκά, που αντιστοιχεί σε επιπλέον τρεις έως τέσσερις μήνες, το ισοδύναμο επτά ή οκτώ ανθρώπινων ετών. Μια συγκρίσιμη δόση για τον άνθρωπο θα ήταν τρία έως έξι γραμμάρια την ημέρα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν στη συνέχεια αν η ενίσχυση της ταυρίνης ωφέλησε ζώα που ήταν βιολογικά πολύ πιο κοντά στον άνθρωπο. Μια εξάμηνη δοκιμή σε μεσήλικες μακάκους διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό χάπι ταυρίνης φάνηκε να ενισχύει την υγεία αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους, μειώνοντας τη γλυκόζη στο αίμα και βελτιώνοντας την οστική πυκνότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: News 24/7