Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, μοιράστηκε αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα του πειραματικού εμβολίου της εταιρείας για το μελάνωμα, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά εντός δύο ετών.
Η εξέλιξη αυτή υπόσχεται πολλά για την καταπολέμηση της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, καθώς το μελάνωμα εκτιμάται ότι το 2020 υπήρξαν 325.000 νέες περιπτώσεις και σημειώθηκαν 57.000 θανάτοι, παγκοσμίως. Ο Bancel αποκάλυψε ότι η ταχύτερη έγκριση του εμβολίου θα μπορούσε να επιδιωχθεί σε ορισμένες χώρες, ήδη από το 2025.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εμβόλια, τα θεραπευτικά εμβόλια, όπως αυτό της Moderna, στοχεύουν στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη μιας νόσου, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού κατά του εισβολέα. Ο Bancel θεωρεί τα θεραπευτικά εμβόλια φάρο ελπίδας στην ογκολογία, αναφερόμενος σε αυτά ως “ανοσοθεραπεία 2.0”.
Τα θετικά αποτελέσματα από πρόσφατες κλινικές δοκιμές έχουν τροφοδοτήσει τις φιλοδοξίες της Moderna. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 157 άτομα με προχωρημένο μελάνωμα, το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA, σε συνδυασμό με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο Keytruda της Merck, κατέδειξε μείωση κατά 49% του κινδύνου υποτροπής ή θανάτου σε διάστημα τριών ετών σε σύγκριση με το Keytruda μόνο.
Ο Bancel τόνισε ότι το πλεονέκτημα επιβίωσης του εμβολίου Moderna αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, με σταθερό προφίλ ασφάλειας. Η εταιρεία διερευνά το ενδεχόμενο πρόωρης έγκρισης με βάση τα υπάρχοντα κλινικά στοιχεία, με μια μεγαλύτερη μελέτη φάσης 3 να έχει προγραμματιστεί για το 2024.
Τόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν επισπεύσει τη διαδικασία εξέτασης αυτής της δυνητικής επανάστασης.
Η Moderna επενδύει σε μια νέα εγκατάσταση με έδρα τη Μασαχουσέτη για να διασφαλίσει την άφθονη προμήθεια εμβολίων και έχει ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης 3 για ένα εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα σε άλλους τύπους όγκων.
Η Bancel οραματίζεται ένα μέλλον όπου αυτά τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα συνδυάζονται με “υγρές βιοψίες” για την έγκαιρη ανίχνευση όγκων, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των καινοτόμων φαρμάκων της Moderna. Άλλες εταιρείες, όπως η BioNTech, επιδιώκουν επίσης ενεργά εξατομικευμένα θεραπευτικά εμβόλια κατά του καρκίνου.
Πηγή: techmaniacs.gr