
Ήδη από τον Απρίλιο του 2024, η έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επεσήμανε τους κινδύνους των οθονών για την ανάπτυξη των παιδιών, όπως διαταραχές του ύπνου και της όρασης, αυξημένη καθιστική ζωή που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων.
Από σήμερα, 3 Ιουλίου, οι οθόνες θα απαγορευτούν για τα παιδιά κάτω των 3 ετών σε όλες τις εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών στη Γαλλία: Όχι πια τηλεοράσεις, smartphones ή tablets σε παιδικούς σταθμούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η απαγόρευση καθορίστηκε με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Journal officiel.
Το διάταγμα επικαιροποιεί τον εθνικό χάρτη για τη φροντίδα των μικρών παιδιών , ο οποίος από το 2021 ανέφερε ότι ” δεν συνιστάται να αφήνεται ένα παιδί κάτω των τριών ετών μπροστά από μια οθόνη (smartphone, tablet, υπολογιστή, τηλεόραση) δεδομένων των κινδύνων για την ανάπτυξή του “. Τώρα πια “απαγορεύεταινα εκθέτετε ένα παιδί κάτω των τριών ετών σε οθόνη (smartphone, tablet, υπολογιστή, τηλεόραση) δεδομένων των κινδύνων για την ανάπτυξή του“.
Στα μέσα Ιουνίου, η υπουργός Υγείας και Αλληλεγγύης Catherine Vautrin ανακοίνωσε την πρόθεσή της να “απαγορεύσει την έκθεση σε οθόνες” για παιδιά κάτω των τριών ετών “παντού, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού”, αν και οι αρχές “δεν βρίσκονται στα σπίτια των ανθρώπων για να κάνουν ελέγχους”. Κατά την άποψή της, αυτός είναι ένας τρόπος για να “εμπεδωθεί η ιδέα ότι δεν γίνεται”, δικαιολογήθηκε τότε η υπουργός, παραλληλίζοντας “την απαγόρευση του ξυλοδαρμού”.
Οι κίνδυνοι αυτοί εκτέθηκαν στην έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων “Παιδιά και οθόνες ” το 2024. Σημειώνοντας ότιη υπερβολική ή κακώς επιτηρούμενη χρήση των οθονών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και όρασης, σε αυξημένη καθιστική συμπεριφορά και, μακροπρόθεσμα, σε αύξηση του σωματικού βάρους ή στην ανάπτυξη χρόνιων παθολογιών, οι επιστήμονες πρότειναν 29 κατευθυντήριες γραμμές, μεταξύ των οποίων: καμία οθόνη πριν από την ηλικία των τριών ετών, χρήση που “δεν συνιστάται” μέχρι την ηλικία των έξι ετών και μέτρια και ελεγχόμενη έκθεση από την ηλικία αυτή και μετά- κανένα κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία των έντεκα ετών ή κανένα κινητό τηλέφωνο με διαδίκτυο πριν από την ηλικία των δεκατριών ετών.
Όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, η έκθεση συνιστά την απαγόρευση της πρόσβασης σε αυτά πριν από την ηλικία των δεκαπέντε ετών και την έγκριση της πρόσβασης μόνο σε “ηθικά” κοινωνικά δίκτυα μετά την ηλικία αυτή.
Η τελευταία πρωτοβουλία, όπως είδαμε πρόσφατα, βρήκε ανταπόκριση από τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Η ψηφιακή “αποτοξίνωση” έχει ήδη δοκιμαστεί στη Γαλλία στο πλαίσιο της πρόκλησης”Είκοσι ημέρες χωρίς οθόνες”, την οποία ανέλαβαν δεκάδες χιλιάδες νέοι από τις 13 έως τις 22 Μαΐου 2025, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μην καταναλώνουν οθόνες αναψυχής υπέρ του χρόνου για ανταλλαγή, ανάγνωση, σωματικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η ιδέα ότι οι οθόνες και, ιδίως, τα κοινωνικά δίκτυα είναι επιβλαβή για τα παιδιά και τους εφήβους κερδίζει σταδιακά έδαφος: το ολλανδικό Υπουργείο Υγείας συνέστησε πρόσφατα την απαγόρευση της χρήσης αυτών των πλατφορμών από παιδιά κάτω των 15 ετών, επικαλούμενο τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής, που συνδέεται στενά με τη χρήση οθονών, έχει επισημανθεί από τους γιατρούς: σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2019, το 81% των εφήβων ηλικίας 11 έως 17 ετών δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήριοι.
Η όραση είναι επίσης πιθανό να υποφέρει: μέχρι την ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά κάτω των τριών ετών περνούν κατά μέσο όρο 56 λεπτά την ημέρα σε μια οθόνη και μόνο το 13,7% των παιδιών αυτής της ηλικίας δεν εκτίθενται ποτέ σε μια οθόνη. Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 1 ώρα και 20 λεπτά, γεγονός που δεν είναι χωρίς συνέπειες. “Πριν από την ηλικία των τριών ετών, οι οθόνες καθυστερούν τη γλωσσική ανάπτυξη, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των οπτικοκινητικών δεξιοτήτων και αυξάνουν τα προβλήματα προσοχής”, επισημαίνει ο γιατρός και δημοσιογράφος της France Télévisions Dr Damien Mascret.
Οι μελέτες συγκλίνουν: η πρώιμη έκθεση στις οθόνες διαταράσσει την κατάκτηση της γλώσσας, τη συγκέντρωση, τον ύπνο και την κοινωνική αλληλεπίδραση, σημειώνει η Journal du Geek. Μεταξύ των ηλικιών 0 και 3 ετών, τα παιδιά αναπτύσσουν τη γλώσσα και τη σκέψη τους μέσω της μίμησης, της αλληλεπίδρασης και της εξερεύνησης των αισθήσεων. Με το να αιχμαλωτίζουν παθητικά την προσοχή τους, οι οθόνες στερούν από τα παιδιά αυτές τις αλληλεπιδράσεις, ειδικά όταν μένουν μόνα τους μπροστά σε ένα πρόγραμμα χωρίς γονική επίβλεψη.
ΠΗΓΗ: gr.euronews