Home Ιατρική-Βιολογία ΗΠΑ: Χειρούργησαν μωρά μέσα στη μήτρα – Πρωτοποριακή επέμβαση

ΗΠΑ: Χειρούργησαν μωρά μέσα στη μήτρα – Πρωτοποριακή επέμβαση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από αμερικανούς γιατρούς χειρουργική επέμβαση στη μήτρα, σε μωρά με επιβλαβή ελαττώματα της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιώντας μια ειδική, θεραπευτική μέθοδο επιθέματος βλαστοκυττάρων.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος αποπνέει ελπίδα στους ειδικούς, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει κι άλλους ασθενείς με δισχιδή ράχη, την πάθηση που δεν επιτρέπει στον νωτιαίο μυελό και τη σπονδυλική στήλη να αναπτυχθούν σωστά.

Με αυτή τη θεραπευτική μέθοδο, σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί τρία μωρά, ενώ η ιατρική ομάδα που ανέλαβε το χειρουργείο θα τα παρακολουθεί για τουλάχιστον έξι χρόνια.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η δισχιδής ράχη

Χωρίς θεραπεία, η δισχιδής ράχη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από δια βίου προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των κινητικών προβλημάτων, λόγω βλάβης των νεύρων.

Σε ακραίες περιπτώσεις, ο σπονδυλικός σωλήνας παραμένει ανοιχτός και εκτεθειμένος και, αν το άνοιγμα παραμείνει εκτεθειμένο πριν ή μετά τη γέννηση, μπορεί να προκαλέσει ολική παράλυση των ποδιών.

Οι χειρουργοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την εν λόγω επέμβαση σε μωρά στη μήτρα για να διορθώσουν αυτό το άνοιγμα. Τώρα η αμερικανική ιατρική ομάδα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, τοποθετώντας ένα μόσχευμα ή ένα εμφύτευμα για να το διορθώσει.

Πρόκειται για ένα επίθεμα που περιέχει βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν μαζί με το μωρό.

Οι ερευνητές λένε ότι είχαν ήδη πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα με αυτή την τεχνική, μετά από δοκιμές σε ζώα. Το έχουν δοκιμάσει σε μωρά πρόβατα, αλλά και σε ένα ζευγάρι μπουλντόγκ για να βελτιώσουν τη διαδικασία.

Πηγή: news247.gr