Home Ιατρική-Βιολογία ΗΠΑ: Μαθητής δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

ΗΠΑ: Μαθητής δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Ένας 14χρονος μαθητής ανακηρύχθηκε ως «ο κορυφαίος νεαρός επιστήμονας της Αμερικής» καθώς ανέπτυξε ένα σαπούνι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του μελανώματος, ενός καρκίνου του δέρματος με τον οποίο διαγιγνώσκονται περίπου 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ενώ σκοτώνει περίπου 8.000 ασθενείς.

Ο Χέμαν Μπέκελε -ένας 14χρονος μαθητής της ένατης τάξης από τη Βιρτζίνια- αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού «3M Young Scientist Challenge» και έλαβε το βραβείο, αφήνοντας πίσω του άλλους εννέα φιναλίστ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Θεραπεύοντας τον καρκίνο, με ένα σαπούνι τη φορά», δήλωσε κατά την απονομή. «Πάντα με ενδιέφερε η βιολογία και η τεχνολογία και αυτή η πρόκληση μου έδωσε την τέλεια πλατφόρμα για να παρουσιάσω τις ιδέες μου», πρόσθεσε.

Το σαπούνι για τη θεραπεία του μελανώματος που δημιούργησε ο 14χρονος Χέμαν Μπέκελε

Ενεργοποιεί ξανά τα δενδριτικά κύτταρα του δέρματος

Ο ευφυέστατος μαθητής παρασκεύασε το σαπούνι από ενώσεις που θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν τα δενδριτικά κύτταρα που προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα, επιτρέποντάς τους να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

«Ελπίζω να μετατρέψω το σαπούνι σε σύμβολο ελπίδας για την, προσιτή σε όλους, θεραπεία του καρκίνου του δέρματος»

Στο βίντεο που έστειλε στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge, ο Μπέκελε είπε «πως τα νέα μυαλά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο». Ο 14χρονος εμπνεύστηκε την ιδέα από τη ζωή του στην Αιθιοπία όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Όπως δήλωσε στην Washington Post, είχε δει ανθρώπους να εργάζονται συνεχώς κάτω από τον καυτό ήλιο και ήθελε να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει. «Ήθελα η ιδέα μου να μην είναι μόνο σπουδαία από επιστημονική άποψη, αλλά να είναι και προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μελάνωμα, ο πιο θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACA), ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους, με το μελάνωμα να αποτελεί μόνο το 1%, αλλά να προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

«Θύματα» του μελανώματος άνθρωποι με λευκό δέρμα και γυναίκες άνω των 50 ετών

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι τα ποσοστά του μελανώματος αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 50 ετών, και είναι πάνω από 20 φορές πιο συχνό στους λευκούς από ό,τι στους μαύρους. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά θνησιμότητας από μελάνωμα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της προόδου στη θεραπεία.

Ο Μπέκελε δήλωσε στην κριτική επιτροπή που του απένειμε το βραβείο ότι ελπίζει να μετατρέψει το σαπούνι σε «σύμβολο ελπίδας και προσβασιμότητας σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι προσιτή σε όλους».

Πηγή: in.gr