Η βιολογική ηλικία του ανθρώπινου οργανισμού υποτίθεται ότι μπορεί μόνο να αυξάνεται, όπως και η χρονολογική ηλικία. Οπως φαίνεται όμως ο βιολογικός χρόνος είναι πιο ευέλικτος.
Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Metabolism αποκαλύπτει ότι η γήρανση που προκαλείται από το ισχυρό στρες είναι παροδική και αντιστρέφεται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, μια ανακάλυψη που ίσως ανοίγει τον δρόμο για νέες αντιγηραντικές θεραπείες.
Οι ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων εστίασαν σε έναν στάνταρντ βιοδείκτη της γήρανσης που μετρά τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA – τοπικών χημικών τροποποιήσεων του γενετικού υλικού που αλλάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης τείνουν να μειώνονται με την πάροδο των ετών, αν και ορισμένες περιοχές του DNA μπορεί να μεθυλιώνονται συχνότερα σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια.
Η μελέτη εξέτασε πώς επηρεάζονται τα επίπεδα μεθυλίωσης από το ισχυρό φυσιολογικό στρες. Συγκεκριμένα, εξέτασε ηλικιωμένους ασθενείς προτού και αφότου υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο, ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Εντατική λόγω Covid-19, καθώς και γυναίκες πριν και μετά την εγκυμοσύνη.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, με τη βιολογική ηλικία να αυξάνεται στη διάρκεια του στρεσογόνου συμβάντος και να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα λίγο αργότερα. Παρ’ όλα αυτά, η αντιστροφή της παροδικής γήρανσης δεν φαίνεται να συμβαίνει σε όλους με την ίδια ταχύτητα και στον ίδιο βαθμό.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη καλύπτει μόνο μια παράμετρο της γήρανσης και δεν προσφέρει θαυματουργές λύσεις. Ωστόσο «τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η βιολογική ηλικία μπορεί μόνο να αυξάνεται και υποδεικνύει ότι ίσως είναι εφικτό να αναγνωρίσουμε παρεμβάσεις που επιβραδύνουν ή εν μέρει αναστρέφουν τη βιολογική ηλικία» δήλωσε ο Βαντίμ Γκλάντισεβ του Χάρβαρντ.
Έντυπη έκδοση Το Βήμα