Μικροσκοπικά τριχίδια στον εγκέφαλό μας τα οποία θεωρούσαμε έως τώρα απομεινάρια από το μακρινό παρελθόν μας, φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του χρόνου από τους ανθρώπους. Μία νέα μελέτη σε ποντίκια από το University of California, αποκαλύπτει πως αυτά τα τριχίδια βρίσκονται στις πιο περίπλοκες μορφές ζωής, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας κυττάρων. Ο ρόλος τους είναι να μετακινούν τα κύτταρα ή να μετακινούν υλικά κοντά στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζουν σημαντικό ρόλο στο σύστημα των σημάτων που κάνει το σώμα μας να προσαρμόζεται και να αντιδρά. Ξέρουμε πως παίζουν ρόλο στην αποδοχή και μεταφορά των αισθητηριακών πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον, αλλά είναι ακόμα άγνωστο πώς λειτουργούν στις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλό μας
Μέρος των δραστηριοτήτων τους, είναι να δρουν ως ένα κεντρικό ρολόι, συντονίζοντας τις κινήσεις μας, τη μάθηση, το σχεδιασμό και τις αποφάσεις μας, ενώ παίζουν και σημαντικό ρόλο στη μνήμη και στη διατήρηση προσοχής.
Στα πειράματά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιακές τεχνικές για να αφαιρέσουν αυτά τα τριχίδια από τα ποντίκια, κάτι το οποίο είχε δραματικές επιπτώσεις. Το ποντίκι μπορούσε να διατηρήσει μεν μακροχρόνιες μνήμες και ικανότητες κίνησης που είχε ήδη μάθει, ωστόσο δεν μπορούσε να μάθει νέες, έδειχνε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές στην κίνησή του και είχε σημαντικές καθυστερήσεις στις αποφάσεις του. Αρνητικά επηρεάστηκαν και οι ικανότητες προσανατολισμού και το φιλτράρισμα άσχετων περιβαλλοντικών ερεθισμάτων.
Όλες οι επιπτώσεις είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την απώλεια της ικανότητας ταχείας αλλαγής της συμπεριφοράς ως απάντηση στις αλλαγές του περιβάλλοντος σε ένα αποδεκτό χρονικό πλαίσιο. Περαιτέρω μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αναλυθεί η σχέση μεταξύ των τριχιδίων και της αντίληψης του χρόνου.
Η προβληματική αντίληψη χρόνου συναντάται σε διάφορες νοητικές και νευρολογικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, το Πάρκινσον, το σύνδρομο Τουρέτ, το φάσμα του αυτισμού και άλλες.
Τα αποτελέσματά μας μπορεί να ανοίξουν νέες οδούς για αποτελεσματικές επεμβάσεις μέσω θεραπειών που στοχεύουν αυτά τα τριχίδια. Η έρευνά μας έχει στόχο την κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους τα τριχίδια ορίζουν την αντίληψη του χρόνου και την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για να βελτιώσουμε τα συμπεριφορικά μειονεκτήματα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Molecular Neurobiology.
Πηγή: Unboxholics